Diferenta dintre ponderea somerilor din UE-15 si rata din noile state membre a fost de aproximativ sase puncte procentuale, in ultimii cinci ani, iar in prezent acest decalaj reprezinta o treime din nivelul consemnat in 2002.
Scaderea somajului
Diferenta dintre ponderea somerilor din UE-15 si rata din noile state membre a fost de aproximativ sase puncte procentuale, in ultimii cinci ani, iar in prezent acest decalaj reprezinta o treime din nivelul consemnat in 2002.
Scaderea somajului in UE-27 a fost sustinuta in principal de evolutia pozitiva a noilor state membre, se arata intr-un comunicat al Eurostat dat ieri publicitatii. Acestea au raportat in 2006 o diminuare a ratei somajului de 1,9 puncte procentuale, in timp ce UE-15 a obtinut o reducere de doar 0,4 puncte procentuale. Astfel ca noile state membre ale UE au avut o contributie "cruciala" la reducerea cu 0,8 puncte procentuale a ratei somajului pe teritoriul Uniunii, in 2006, de la 9% la 8,2%. Potrivit metodologiei Eurostat, rata somajului in Romania a fost anul trecut de 7,3%, fata de 8,4% in anul 2002.Şomajul devine mai uniform pe teritoriul UEEvolutia pietei muncii din noile state membre sustine reducerea discrepantelor din piata comunitara legate de somaj. Astfel, la nivel regional, somajul devine mai uniform pe teritoriul UE, in contextul in care regiunile cu un numar mare de someri, situate in special in noile state membre, si-au redus ponderea persoanelor fara un loc de munca, in timp ce zonele cu o rata mica a somajului din UE-15 au raportat un trend opus.
Ca exemplu, aproape toate regiunile poloneze au inregistrat anul trecut rate ale somajului peste 12%, considerat un nivel inalt, dar in scadere semnificativa fata de ultimii cinci ani. Insa Eurostat noteaza ca unele regiuni din Cehia si Belgia au raportat o majorare a somajului. Regiunile cu cele mai mici rate ale somajului sunt situate in Olanda, Austria, Irlanda si Danemarca.A scazut rata somajului in randul tinerilorRata somajului in randul tinerilor a fost de 17,5% in 2006, cu 1,3% mai mica decat anul precedent, evolutie care se deosebeste considerabil de trendul ascendent observat in perioada 2002-2005. Şapte tari din UE si-au redus rata somajului in randul tinerilor cu peste 5 puncte procentuale in ultimii cinci ani, dintre care sase erau noi membri, respectiv Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia si Slovacia.
"Este adevarat ca exista o diferenta de sapte puncte procentuale intre UE-15 si noile state membre, dar in urma cu cinci ani acest decalaj era cu aproximativ noua puncte procentuale mai mare", se mai arata in comunicatul Eurostat.
In noile state membre ale UE, rata somajului pe termen lung s-a redus in 2006 cu un punct procentual, la 52,5%, in timp ce in UE-15, aceasta pondere a urcat de la 41,8% la 42,4%.
In Romania, rata somajului pe termen lung a urcat de la 54% in 2002, la 57,8% in 2006.
Regiunile cu cele mai mari rate ale somajului pe termen lung sunt situate in noile state membre, in special in Romania, Slovacia si Polonia, la polul opus situandu-se zonele din Suedia, Marea Britanie si Cipru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.