Zece ani, cinci milioane de euro. Acestea sint cifrele totale la „Zece pentru Romania". Realitatea TV e gata sa bifeze si a treia editie, cu cheltuieli de 350.000 de euro in 2007.

Realitatea TV va imparti miine, in direct, trofeele celei de-a treia editii „Zece pentru Romania". De la ora 19.00, la Ateneul Roman, isi vor primi statuetele de elita cei mai buni (in imaginarul romanilor) Ministri, Sportivi, Parlamentari, Actori, Jurnalisti, Interpreti vocali, Oameni de afaceri, Analisti politici, Tineri politicieni si Politicieni.

Trofeul „Zece pentru Romania" isi asteapta alesii din 2007 Cu 350.000 de euro investiti anul acesta si dupa mai bine de 30 de ore in direct, in care reprezentantii fiecarei categorii au fost descusuti in de-amanunt, cu bune, rele, stinjeneli si aratat cu degetul, cautarea elitelor romanesti mai are doar citeva ore pina la finalul ei pe 2007. Realizatorul Mihai Tatulici, ajutat de intrebarile ascutite ale jurnalistilor, dar si ale juriului, care a insotit anul acesta demersul Realitatii, format din Adriana Saftoiu, Alexandru Darie, Mircea Kivu si Aurora Liiceanu, a incercat sa puna punctul pe i la citeva nelamuriri care se tot repeta de la inceputul acestei campanii, din 2005.

De ce criteriile nu sint validate de numele de pe lista si de ce acestea sint mereu aceleasi? au fost cele doua mari dezbateri de anul acesta. Citeva dintre raspunsuri au fost date pe parcursul emisiunilor de duminica sau in conferinta de presa in care Realitatea TV a anuntat rezultatele primului val de cercetare, dar ele continua sa se contrazica. Unu, romanii sint conservatori si adauga greu nume noi in ierarhie. Doi, nu le plac elitele actuale, dar le aleg in lipsa de altceva. Mihai Tatulici a insistat, de altfel, in fiecare emisiune: romanii asteapta un viitor posibil mare lider. Si el este definit de criteriile utopice pe care le-au enumerat.

Chiar daca oamenii si criteriile seamana foarte mult cu cele de anii trecuti, anul acesta au aparut totusi si noutati. Silviu Prigoana si Dan Voiculescu si-au facut loc printre nominalizati la oamenii de afaceri, jumatate dintre sportivii de anul acesta sint pentru prima data finalisti, Mircea Dinescu si Radu Moraru au fost votati printre analistii neamului, Mircea Badea si Mihaela Radulescu sint „prospaturile" de la jurnalisti, iar Crin Antonescu si Bogdan Olteanu - „noii" parlamentari pe lista. Desele schimbari de cabinet au avut efect si printre voturile autohtonilor. Sase dintre ministrii finalisti in 2007 la „Zece pentru Romania" au fost nominalizati in premiera la aceasta categorie: Cristian Adomnitei, Adrian Cioroianu, Teodor Melescanu, Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu si Varujan Vosganian.

Tinerii politicieni au primit printre ei doua talente noi: Elena Basescu, la PD, si Titus Corlatean, pentru PSD. La seniori, in schimb, fata de anul trecut lipseste doar Mona Musca. In locul ei, autohtonii l-au asezat pe Cozmin Gusa, care a migrat cu aceasta ocazie de la juni la politicieni in toata regula.

Reprezentantii categoriilor invitati la dezbaterile in direct, de multe ori finalisti in 2007, au avut si ei aceleasi mirari fata de clasamentul Realitatea, plus citeva nemultumiri specifice. Daca multi dintre ei nu stiau ce cauta pe lista, altii s-au declarat jigniti de colegii de clasament. Toti au fost flatati in schimb de voturile si de aprecierea autohtona care i-au suit in top, desi publicul continua sa nu inteleaga (in opinia unora dintre ei) ce este de fapt elita si cu ce se masoara ea.

In direct si pe print Romanii vor putea urmari in direct Gala „Zece pentru Romania" la Realitatea TV, miine, de la ora 19.00. In cadrul evenimentului, invitatul special din acest an, laureatul premiului Nobel pentru Pace Henry Kissinger, va vorbi, pentru citeva minute, despre viitorul relatiilor internationale. Cei care vor sa afle mai multe vor avea la dispozitie interviul luat de Emil Hurezeanu, care va fi difuzat de postul de stiri duminica, de la ora 15.00. Guru diplomatiei va fi chestionat si de Cotidianul, iar rezultatul il veti putea citi in editia de luni, 17 decembrie.

Inca sapte ani pina cind ii vor gasi Dupa actuala editie „Zece pentru Romania", vor mai urma alte sapte, dupa cum au promis la debutul acestui proiect producatorii lui, in 2005. Planul lor este acela de a obtine, la finalul celor zece ani, o galerie de 1.000 de personalitati, „care vor recladi ideea de elita in Romania", potrivit lui Mihai Tatulici, realizatorul campaniei. Cautarea este realizata cu ajutorul unei ample cercetari sociologice, derulata in colaborare cu patru institute de sondare a opiniei publice, TNS-CSOP, CURS, IMAS, INSOMAR. Anul acesta, esantionul s-a ridicat la 6.500 de romani.

Mai multe informatii despre gala, finalisti si invitati, pe www.cotidianul.ro/select