>> Ultimii 115 angajati ai Uzinei Mecanice din Orastie vor ramane,  incepand de azi, fara
un loc de munca

>> Liderul de sindicat acuza AVAS ca a vandut un teren de 10 hectare la pret de nimic, sub pretextul ca uzina se va inchid
>> Ultimii 115 angajati ai Uzinei Mecanice din Orastie vor ramane, incepand de azi, fara
un loc de munca

>> Liderul de sindicat acuza AVAS ca a vandut un teren de 10 hectare la pret de nimic, sub pretextul ca uzina se va inchide

Uzina Mecanica din Orastie (UMO) isi va inchide portile, iar cei 115 salariati care mai lucreaza vin astazi pentru ultima oara la lucru si urmeaza sa fie concediati. Liderii de sindicat acuza, insa, AVAS si conducerea UMO de management defectuos si, mai mult, spun ca intreprinderea va fi, de acum incolo, raiul hotilor.
Presedintele Sindicatului de la UMO Orastie, Nicolae Stoica, spune ca, sub pretextul ca uzina este in procedura de lichidare, AVAS ar fi vandut 10 hectare de teren la pret subevaluat, catre o firma din Turcia.
"AVAS a vandut 10 hectare de teren intravilan, cu toate utilitatile, la un pret de 0,5 euro pe metru patrat, unei firme din Turcia, cu sediul in Bucuresti. Acest lucru se intampla in conditiile in care, la o suta de metri distanta, taranii din comuna Turdas sunt expropriati de teren extravilan, pentru constructia autostrazii Deva-Orastie, la un pret de 4,8 euro pe metrul patrat. Am sesizat acest aspect AVAS, dar nu am primit nici un raspuns", a precizat liderul Sindicatului de la UM Orastie.
Cei 115 salariati care mai lucreaza la Uzina Mecanica Orastie au primit deja preavizele si urmeaza sa fie concediati colectiv dupa inchiderea definitiva a intreprinderii.
"Uzina se inchide, pentru ca AVAS si conducerea fabricii sunt incapabile sa asigure comenzile necesare pentru plata salariilor. Uzina va fi raiul hotilor in perioada urmatoare", a mai spus Stoica.
Sindicalistii se tem si de soarta instalatiei de turnare a tuburilor din fonta ductila, o investitie de 140 de milioane de lei de la bugetul statului. "Acum instalatia este in paragina si nu se stie cine o va pazi in continuare", a aratat Niolae Stoica.
Societatea Comerciala "Uzina Mecanica Orastie" a luat fiinta in anul 2003, prin hotarare de Guvern, in urma reorganizarii prin divizare partiala a Companiei Nationale "Romarm" - S.A.
Societate a trecut printr-o multime de transformari de-a lungul timpului, legate direct de restrangerea activitatii la sectiile existente initial, dar si a numarului de personal angajat, astfel ca de la circa 15.000 de angajati cati erau in 1990, acum mai sunt doar 115.
DEFICIENTE
In urma analizei efectuate in anul 2003 de catre AVAS, la UMO s-au constatat o serie de deficiente legate in principal de lipsa de comenzi si contracte din partea beneficiarilor traditionali, scaderea progresiva a gradului de incarcare a personalului care desfasoara activitati in capacitatile speciale, precum si datoriile acumulate de societate de-a lungul timpului, iar, pe de alta parte, faptul ca exista unele probleme sociale sensibile, cum ar fi lipsa fondurilor necesare salarizarii personalului existent sau imposibilitatea imediata a reconversiei fortei de munca.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.