Fostul presedinte a dat marti o declaratie de 11 pagini, in cadrul unei audieri la Parchetul General in dosarul mineriadei din iunie ’90. Ei ii acuza de violentele de atunci pe „asa-zisii grevisti ai foamei" din Piata Universitatii.

Ion Iliescu a fost audiat marti seara in dosarul referitor la circumstantele in care doua persoane au murit in timpul mineriadei din iunie 1990. „Am evocat 11 si 28 ianuarie, 18 februarie, cu devastarea cladirii Guvernului, ocuparea samavolnica a Pietei Universitatii, contrar prevederilor unui act legal, un decret-lege al CPUN despre cum se desfasoara campania electorala. Am dat o declaratie sinte-tica in care mi-am exprimat punctele de vedere in legatura cu aceste lucruri", a explicat ieri Iliescu, prezent la lansarea unei carti a fostului premier Adrian Nastase.

„Dupa ce s-a evacuat piata de cei care mergeau la spectacole serale au ramas trei saptamini asa-zisii grevisti ai foamei. Pe 11 am avut o intelegere cu ei, pe 13 a inceput evacuarea pietei. Dupa-amiaza si seara zilei de 13 am asistat la acte de vandalism. Pur si simplu si politia nu a fost capabila sa faca fata. Si unii incearca sa arunce raspunderea pe factorii de putere, spun ca factorii de putere au subminat puterea in acest stat. E aberant, adica cei care reclama sint faptuitorii de acte anarhice si de vandalism in aceasta tara", a acuzat ieri fostul presedinte.

Totodata, in cadrul audierii de marti seara, lui Ion Iliescu i-a fost adusa la cunostinta si decizia recenta a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kövesi, de refacere a urmaririi penale in cazul sau in dosarul evenimentelor din 13 iunie 1990. Kövesi a apreciat ca procurorul militar Dan Voinea ar fi emis ilegal, in iunie anul acesta, rezolutia de incepere a urmaririi penale.