Fed abordeaza o economie ce "slabeste" pe zi ce treceLa Washington, Federal Reserve  a scazut marti, pe termen scurt, rata dobanzii cu un sfert de punct (0,25) pana la procentajul de 4,25% si isi semnaleaza ingrijorarea pe problema crizei credit
Fed abordeaza o economie ce "slabeste" pe zi ce treceLa Washington, Federal Reserve a scazut marti, pe termen scurt, rata dobanzii cu un sfert de punct (0,25) pana la procentajul de 4,25% si isi semnaleaza ingrijorarea pe problema crizei creditelor ca ar putea afecta treptat economia si afacerile imobiliare. Interesul pentru imprumuturile facute de Fed catre banci a incurajat bancherii sa redirectioneze imprumuturile catre banca centrala si sa isi pastreze atentia asupra imprumuturilor contractate de consumatori si cei din lumea de afaceri. Ratele fondurilor federale guverneaza "imprumuturile peste noapte" pe care bancile si alte institutii de creditare le fac una catre cealalta. Creditele de consum, ipotecare si imprumuturile auto fluctueaza toate dupa ratele de fonduri federale care au fost la nivelul de 5,25% cand problema creditelor a inceput. Declinul ratei pe dobanda vine odata cu incercarile Fed de a aborda o economie ce "slabeste" pe zi ce trece, in care nimeni nu este sigur cat de mult va afecta aceasta pietele de credit, informeaza International Herald Tribune.
Majoritatea analistilor se asteptau ca Federal Reserve sa reduca dobanda de referinta, in contextul in care autoritatile de politica monetara au schimbat discursul si spun ca deteriorarea conditiilor de credit ar putea dauna cresterii economice. Jucatorii de pe pietele financiare anticipau ca Fed va cobori cu 0,25% dobanda de politica monetara, de la 4,5% in prezent. Unii analisti estimau ca Federal Reserve ar putea cobori chiar mai mult dobanda de politica monetara. Cu aceasta ultima reducere, Fed a coborat dobanda-cheie cu 1% in total de la mijlocul lui septembrie, pentru a preveni efectele negative asupra economiei ale crizei din sectorul creditelor ipotecare cu grad mare de risc.Decizia afecteaza pretul petrolului la bursele din AsiaPretul petrolului a crescut ieri la bursele electronice din Asia, la 89,50 dolari pe baril, dupa decizia Fed. Sistemul american de banci centrale propune o noua reducere a dobanzii de politica monetara, conform traderilor, citati de AFP.
In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in ianuarie, a scazut cu 52 de centi, la 89,50 dolari pe baril, fata de 90,02 dolari pe baril, nivel atins marti seara la New York. Petrolul Brent, din Marea Nordului, s-a ieftinit cu 44 centi, la 89,55 dolari pe baril. Dupa decizia Fed cu privire la reducerea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 4,25%, Bursa din New York a reactionat destul de dur.
Aflat in usoara crestere inainte de decizia Fed, indicele Dow Jones s-a prabusit cu peste 300 de puncte (scadere de 2,14%). Fed, care a luat a treia decizie consecutiva de reducere a dobanzii de referinta, a subliniat in egala masura si incertitudinile legate de cresterea economica si de inflatie.
"Este un semnal ca economia americana va creste intr-un ritm mai alert decat ne asteptam sau, in cel mai rau caz, va scadea mai putin decat asteptarile. Prin urmare, piata petroliera va fi in continuare tensionata", a explicat un analist al BMO Capital Markets, Bart Melek, informeaza NewsIn.Alan Greenspan prognozeaza o redresare pe piata creditelorCriza pietei creditelor ipotecare riscante din SUA a fost "un accident care astepta sa se intample", intrucat perioada anterioara de expansiune economica a determinat investitorii sa subevalueze riscurile, a declarat fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan.
"Dupa ce am observat numeroase bubble-uri cum s-au format si dezumflat in ultimii peste 50 de ani, am ajuns la concluzia ca aceste fenomene nu pot fi eliminate in conditii de siguranta prin instrumente de politica monetara sau alte interventii similare inainte ca febra speculativa sa se distruga singura. Radacinile crizei actuale, din perspectiva mea, se regasesc in perioada care a urmat Razboiului Rece, cand capitalismul a inlocuit in liniste, dar rapid, sistemul de conducere centralizat foarte raspandit in lumea a treia. Privind retrospectiv, fortele economice globale, care s-au consolidat de-a lungul mai multor decenii, par sa fi dobandit controlul in procesul de evaluare a datoriilor cu maturitate pe termen lung", potrivit lui Greenspan.
El prognozeaza ca piata creditelor se va redresa dupa criza actuala numai atunci cand stocurile de locuinte noi vor fi in mare parte lichidate, iar deflatia in cazul preturilor locuintelor se va incheia.Decizia Fed afecteaza moneda americana Dolarul a scazut, ieri, in raport cu euro, intrucat investitorii au fost dezamagiti de faptul ca Fed a redus dobanda de referinta cu numai 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, transmite Reuters.
Pietele financiare au anticipat, in mare parte, aceasta decizie, dar unii economisti au luat in considerare si posibilitatea unei reduceri mai mari, de 0,5%, a costurilor percepute la imprumuturile interbancare overnight.
Moneda americana a urcat insa fata de yen, dupa ce o sursa din cadrul Fed a declarat ca banca centrala ia in considerare toate instrumentele avute la dispozitie pentru a asigura un nivel corespunzator de lichiditati pe piata.
Decizia Fed a influentat negativ si piata europeana de capital, iar indicele FTSEurofirst 300, care include actiunile celor mai mari companii europene, era cotat, la ora 11:00 GMT, in scadere cu 0,9%, la 1.526,41 puncte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.