Parlamentul elvetian a provocat un seism politic miercuri excluzindu-l din guvern pe liderul dreptei populiste Christoph Blocher.

Excluderea miliardarului care a generat controverse in politica elvetiana de 15 ani cu un program xenofob si antieuropean a provocat o unda de soc in Parlament, relateaza AFP, citata de NewIn. Zeci de persoane s-au adunat spontan in fata palatului federal de la Berna pentru a-si manifesta entuziasmul.

Votul Parlamentului a intervenit la mai putin de doua luni dupa alegerile legislative in urma carora partidul lui Blocher, Uniunea Democratica de Centru (UDC), si-a consolidat statutul de prima formatiune a tarii, cu 29% din voturi.

Ministrul in exercitiu Blocher s-a confruntat cu o alianta-surpriza intre stinga si politicienii de centru din Partidul Crestin-Democrat (PDC). Majoritatea deputatilor s-au aliat in secret pentru a o vota pe Widmer-Schlumpf, considerata moderata in UDC, care a obtinut 125 voturi, cu toate ca nu era candidat. Ea ar putea refuza sa fie aleasa, ceea ce ar duce la un nou scrutin. Widmer-Schlumpf isi va anunta raspunsul in cursul zilei de joi.

In timpul mandatului, Blocher a inasprit legislatia privitoare la dreptul de azil si la imigratie ocupind functia de ministru al Justitiei si Politiei. Partidul sau a provocat un scandal in campanie cu un afis pentru expulzarea delincventilor straini care prezinta o oaie neagra expulzata din tara de o oaie alba. UDC a avertizat ca se va retrage din guvern daca Blocher este exclus, amenintind ca va trece in opozitie. In sistemul elvetian al democratiei semidirecte, acest lucru inseamna ca populistii ar putea bloca deciziile guvernului declansind referendumuri de initiativa populara.