Algerianul Kamel Abbachi, considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei Al-Queda, pe numele caruia Tribunalul din Milano a emis un mandat european de arestare pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni cu caracter terorist, a fos
Algerianul Kamel Abbachi, considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei Al-Queda, pe numele caruia Tribunalul din Milano a emis un mandat european de arestare pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni cu caracter terorist, a fost predat ieri de politistii romani, pe Aeroportul International, "Henri Coanda", autoritatilor italiene.
"Potrivit mandatului de arestare emis la 30 octombrie, in perioada 2003 - 2006, Kamel Abbachi s-a asociat cu un grup organizat care isi pregatea membrii pentru comiterea de fapte cu violenta atat in Italia, cat si in alte state comunitare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Membrii gruparii - cetateni de origine tunisiana, algeriana si marocana - vizau racolarea si pregatirea voluntarilor, in general cetateni extracomunitari, dispusi sa se implice in acte de terorism. In acest sens, pentru fiecare cetatean ajutat sa intre in spatiul Uniunii Europene, prin falsificarea documentelor de identitate, a permiselor de conducere si de sedere, algerianul a primit sume cuprinse intre 1.500 si 6.000 de euro. Abbachi, cautat de autoritatile italiene pentru fapte de terorism, incerca sa ajunga la o locuinta din comuna galateana Frumusita, cand a fost retinut de politisti in zona aeroportului din Bacau.
In urma cu o luna, publicatia italiana Il Secolo XIX publica un material in care se arata ca investigatorii italieni au interceptat o discutie intre doi suspecti de terorism - tunisienii Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa si Bechir Kaouana - care mentiona existenta unor "tabere de antrenament Al-Queda in Romania". Existenta taberelor a fost dezmintita de SRI. Kamel Abbachi este considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei "compania", el avand sarcina de gestionare a fazelor initiale ale transferului de imigranti clandestini, facandu-le acestora invitatii de sedere in Romania, prin intermediul unui "mijlocitor", preciza Il Secolo XIX. Odata preluati de Abbachi, presupusii teroristi erau trimisi clandestin in Italia si Portugalia, in schimbul a cateva mii de euro.
Existenta taberelor, dezmintita
"Inca de la sfarsitul anului 2002, SRI a identificat si monitorizat activ conexiunile din Romania ale unei retele de criminalitate transfrontaliera, cu relevanta in plan terorist. In acest context, au fost intreprinse masuri de neutralizare a activitatilor cu potential de risc la adresa securitatii nationale asupra membrilor retelei prezenti pe teritoriul tarii noastre. Ca urmare a informatiilor obtinute, in perioada 2003-2004, pe baza propunerilor SRI, autoritatile romane au declarat ca persoane indezirabile mai multi cetateni straini din acest grup. De asemenea, in cadrul actiunilor de cooperare internationala serviciul nostru a informat mai multe servicii partenere, printre care si partenerul italian, inclusiv cu o parte din elementele aparute recent in mass-media. SRI nu detine date si nu a primit nici un fel de semnale care sa ateste existenta unor tabere de antrenament Al-Queda in Romania", arata SRI in urma cu o luna.
Razie romano-italiana
Ofiterii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate, in colaborare cu Politia italiana, au desfasurat, ieri, mai multe actiuni in forta, atat in Romania, cat si in Peninsula, pentru destructurarea unui grup criminal organizat format din romani si italieni. Gruparea se ocupa cu traficul de minori, acestia fiind obligati sa cerseasca si sa se prostitueze. Astfel, patru persoane din Craiova acuzate de trafic de minori au fost retinute dupa o actiune in forta in cartierele Fata Luncii si Romanesti, pe numele acestora existand mandate europene de arestare. De asemenea, in Italia au fost retinuti 15 romani care faceau parte din acelasi grup. In urma perchezitiilor facute de politistii romani si italieni in locuintele celor patru craioveni au fost ridicate mai multe bunuri. "Cu ocazia perchezitiilor domiciliare facute in noua locatii din municipiul Craiova au fost identificate si ridicate, in vederea cercetarilor, documente de transfer bancar, pasapoarte apartinand altor persoane care se presupune ca sunt victime ale traficantilor, fotografii, telefoane mobile, precum si alte inscrisuri, care constituie probatoriu in cauza", precizeaza IGPR. Impotriva celor patru craioveni retinuti, autoritatile judiciare italiene emisesera mandate europene de arestare pentru constituirea unui grup criminal organizat, trafic de minori in scopul practicarii cersetoriei, furt si talharie. Cei patru au fost prezentati Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, care a dispus retinerea acestora, urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Craiova, pentru confirmarea mandatelor europene de arestare. Presa italiana a relatat ca membrii grupului, acuzati de trafic de minori, furturi, talharii, practicarea jocurilor de noroc si camata, obtineau din aceste activitati castiguri zilnice de pana la o mie de euro. (B. GALCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.