Modelul de clasa compacta al coreenilor de la Kia a cistigat titlul de cea mai reprezentativa masina pentru piata romaneasca.

Titlul de Masina anului in Romania pentru anul 2008 a fost adjudecat de Cee’d, modelul produs de Kia fiind ales cistigator de ambele asociatii romanesti de profil care acorda acest titlu. Autoturismul a ocupat locul al patrulea in cadrul concursului similar organizat de asociatia „Car of the Year" la nivel european. Modelul coreean care imparte aceeasi platforma cu sora de concern, Hyundai i30, a fost lansat pe piata romaneasca la sfirsitul lunii aprilie a acestui an, iar comercializarea propriu-zisa a inceput din luna mai. Modelul Cee’d are un pret de pornire de 11.765 de euro, cu toate taxele incluse, pentru varianta de motorizare de baza de 1,4 litri, benzina, si 109 cai-putere. Gama de motorizari include sase propulsoare: trei pe benzina (1,4 litri si 109 CP, 1,6 litri si 122 CP si 2 litri si 143 CP) si trei pe motorina (1,6 litri si 90 CP, 1,6 litri si 115 CP si 2 litri si 140 CP). De la 1 mai si pina pe 31 octombrie, Cee’d a fost vindut in 1.416 unitati, realizind in numai jumatate de an 63% din vinzarile marcii Kia in Romania pe primele zece luni. Pentru intregul an 2007, reprezentantii importatorului, Kia Romauto, se asteapta la vinzari de 2.500 de unitati din modelul Cee’d.

Dupa ce timp de trei ani au organizat impreuna concursul pentru desemnarea Masinii anului in Romania, Uniunea Ziaristilor si Editorilor Auto din Romania (UZEAR) s-a despartit, pe 26 noiembrie 2007, de Asociatia Presei Auto din Romania (APAR), cu doar citeva zile inainte de startul competitiei in urma careia urma sa fie aleasa Masina anului.

In prezent, ambele asociatii sustin ca au inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci certificatul care le da dreptul sa organizeze acest concurs.

Punctajul obtinut de Kia Cee’d a fost 233, in cadrul concursului organizat de APAR. Urmatorul clasat a fost Mitsubishi Lancer, cu 190 de puncte, iar locul al treilea a fost ocupat de Ford Mondeo, cu 148 de puncte. In varianta UZEAR, care a inclus opt finaliste, Kia Cee’d a obtinut 73 de puncte, fiind urmata de Ford Mondeo (69) si Mazda 2 (66).

Masina anului 2007 in Romania a fost declarata Opel Corsa, atit in versiunea APAR, cit si in cea a UZEAR.