Un bucurestean spune ca fosta HVB Tiriac este complice prin incompetenta la disparitia a 25.000 de euro din propriul cont. Banca spune ca n-are nici o vina.

Un barbat din Bucuresti a fost lasat fara bani in cont de catre un imputernicit ajutat, spune el, de incompetenta oamenilor de la ghiseul bancii. Florin Vlasceanu sustine ca, desi facuse o solicitare pentru a ridica imputernicirea, HVB Tiriac Bank (acum UniCredit Tiriac) nu a tinut cont de aceasta si a permis persoanei sa extraga aproximativ 25.000 de euro din contul lui Vlasceanu. Banca sustine ca nu a incalcat in nici un fel drepturile barbatului si ca acesta nu a facut nici o solicitare scrisa pentru anularea drepturilor sotiei. Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a certficat pe de alta parte vina bancii si a amendat-o cu 20.000 de lei. In urma unui proces, fosta HVB Tiriac Bank a reusit sa scape de amenda ajutata de un viciu de procedura: Oficiul amendase nu institutia de credit in sine, ci doar una dintre sucursalele acesteia.

Povestea este destul de incilcita, insa esenta ei o gasim in raspunsul la o singura intrebare: a facut Vlasceanu toate demersurile impuse de banca pentru a anula drepturile imputernicictului asupra contului? Reprezentantii UniCredit Tiriac ne-au spus ca barbatul a facut doar o solicitare verbala, fara a merge mai departe cu procedurile. Pagubitul este de alta parere. „In aprilie (2006) m-am dus la banca si am solicitat sa se ridice drepturile imputernicitului. Functionarul a notat undeva solicitarea mea. Neoficial, cei de la banca mi-au spus ca desi cererea mea avea valabilitate in sucursala respectiva ea nu a fost inregistrata in baza de date centralizata a bancii. Cind le-am cerut documentul care sa ateste ca am facut solicitarea mi-au spus sa fac o cerere pe care o vor data nu cu data la care a fost facuta solicitarea, ci cu data curenta (n.r. - se intimpla dupa ce banii au fost extrasi)", explica Vlasceanu.

Vlasceanu ne-a pus la dispozitie un document datat 8 martie 2006 si autentificat cu stampila HVB Tiriac si cu semnatura olografa a unui director din cadrul bancii prin care se arata destul de clar ca imputernicirea a fost anulata. Ce-i drept, aceasta dovada consta intr-o anexa la contract anulata si nu intr-un document care sa ateste in sine ca imputernicirea a fost ridicata. De aici si explicatia UniCredit care spune ca solicitarea lui Vlasceanu nu a fost una scrisa si deci nu are valoare. Asadar, dovada lui Vlasceanu este datata 8 martie 2006, insa intr-un extras de cont se arata ca imputernicitul a retras cei 24.250 de euro pe 16 mai 2007, deci la mai mult de un an dupa ce Vlasceanu facuse acea solicitare. In tot acest timp barbatul a trait cu impresia ca nimeni in afara de el nu mai poate extrage bani din contul personal.

Florin Vlasceanu este hotarit sa isi cistige in instanta banii pe care, spune el, i-a pierdut in urma unei ilegalitati. „Continuu procesul. Chiar ieri am avut infatisare. Pina la urma, tot imi recuperez banii", spune Vlasceanu. Pe linga multe adrese, somatii si solicitari catre banca, barbatul a trimis scrisori catre toate institutiile abilitate, inclusiv Banca Nationala a Romaniei, de la care nu a primit nici un raspuns.

Descarcati extrasul de cont cu data retragerii si dovada anularii