Ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost convocat miercuri, la Ministerul moldovean de Externe, pentru a i se aduce la cunostinta ca doi colaboratori diplomatici ai ambasadei Romaniei la Chisinau au fost declarati persona non grata, mo
Ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost convocat miercuri, la Ministerul moldovean de Externe, pentru a i se aduce la cunostinta ca doi colaboratori diplomatici ai ambasadei Romaniei la Chisinau au fost declarati persona non grata, motivul fiind incompatibilitatea activitatii acestora cu statutul diplomatic detinut, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Acestia trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in decurs de 24 de ore.Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, a fost convocat la Chisinau pentru consultari, se arata intr-un comunicat al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Â MAE: Gestul Chisinaului "inamical si nejustificat" Ministerul de Externe considera "inamical" si nejustificat" gestul autoritatilor de la Chitinau de a declara persona non grata doi diplomati din cadrul Ambasadei romane din Republica Moldova si analizeaza masurile pe care o asemenea actiune la impune.

"Ministerul Afacerilor Externe apreciaza acest act ca inamical, total nejustificat si care vine in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta la adresa Republicii Moldova", se arata intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

"In data de 12 decembrie 2007, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, unde i-a fost inmanata o Nota verbala prin care sunt declarati persona non-grata doi diplomati din cadrul Misiunii si i-a fost comunicat faptul ca acestia trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in termen de 24 de ore. Motivul invocat de partea moldoveana face referire la articolul 9 din Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice", se arata intr-un comunicat al MAE, care precizeaza ca "in semn de protest fata de acest gest surprinzator si neasteptat, ambasadorul Romaniei a refuzat primirea Notei verbale".

MAE precizeaza ca analizeaza masurile pe care un astfel de gest le impune dar intelege sa abordeze aceasta chestiune intr-o maniera europeana, transparenta si responsabila, in interesul cetatenilor din cele doua state.

"Romania va continua sa promoveze destinul european al cetatenilor Republicii Moldova", precizeaza comunicatul MAE.

 Tariceanu a cerut MAE sa analizeze cazul diplomatilor romani si sa dispuna masuri Premierul Tariceanu a anuntat ca a cerut Ministerului roman de Externe sa analizeze situatia diplomatilor ambasadei Romaniei de la Chisinau, declarati "persona non grata" pentru imcompatibilitate cu statutul diplomatic, si sa decida masurile care se impun intr-o asemenea situatie.

Solicitat de presa sa comenteze cazul celor doi diplomati romani declarati "persona non grata" la Chisinau, Tariceanu a aratat ca a fost pus la curent cu aceasta situatie.

"Vreau sa spun ca regret ca - fata de atitudinea autoritatilor romane care este una de cooperare si de sustinere a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova - autoritatile moldovene iau asemenea decizii. Am cerut Ministerul de Externe sa faca o analiza pentru a decide care sunt masurile care se impun intr-o asemenea situatie", a spus Tariceanu.

Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.