Ministerul Transporturilor spera sa obtina cel putin un miliard de euro din privatizarea CFR Marfa. "Privatizarea CFR Marfa se va face in baza unei strategii care va fi adoptata prin Hotarare de Guvern, stra­tegie care va fi elaborata de u
Ministerul Transporturilor spera sa obtina cel putin un miliard de euro din privatizarea CFR Marfa. "Privatizarea CFR Marfa se va face in baza unei strategii care va fi adoptata prin Hotarare de Guvern, stra­tegie care va fi elaborata de un consultant cu experinta in astfel de proceduri", a spus Ludovic Orban, mi­nis­trul Transporturilor. Acesta a precizat ca din discutiile pe care le-a avut cu oficiali straini, a constatat ca exista un interes foarte mare pentru companie. Strategia de privatizare a companiei va fi realizata in urmatoa­rele trei luni de firma de audit De­loitte si casa de avocatura Bostina si Asociatii, contractul avand o valoa­re de 190.000 lei (54.200 de euro). "Noi vom livra ministerului o serie de variante in baza carora se va alege cea mai buna solutie pentru privatizarea CFR Marfa", a spus George Muci­babici, presedintele Deloitte Romania.   PROCEDURA. "Dupa fina­lizarea strategiei de privatizare va fi elaborata o hotarare care va fi su­pusa aprobarii Guvernului. Avi­zarea de catre celelalte ministere a ho­tararii va dura aproximativ o luna, documentul urmand sa stabileasca pasii pe care ii vom urma si graficul procesului de privatizare", a explicat Liviu Bobar (foto), director CFR Marfa. Dupa alegerea stra­tegiei de privatizare vor fi de­marate procedurile de licitatie pentru ale­gerea consultantului.   ISTORIC. CFR Marfa a fost infiintata ca societate pe actiuni in 1998 prin divizarea SNCFR avand ca obiect principal de activitate transportul feroviar de marfa intern si extern, precum si transport cu nave ferryboat. Compania are opt regionale, opt centre comerciale de vanzari, 23 de centre de productie si dispune de 987 de locomotive si 50.980 va­goane. In 2006 compania a transportat circa 52 milioane tone de marfa din care 30% a reprezentat transportul international. Veniturile totale ale companiei au fost in 2006 de 530,6 milioane de euro, iar profitul net de 8,2 mi­lioane de euro. CFR Marfa are o cota de piata in Romania de 14,4%, iar in Europa, pe piata transportului feroviar de marfa, compania se afla pe locul sapte cu o cota de piata de 5%. CFR Marfa are 19.000 de angajati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.