Inflatia anuala a ajuns in noiembrie la 6,67%
Analistii: Preturile ar putea creste cu pana la 8% la inceputul anului viitor
Şi totusi, Erste Bank vede leul drept cea mai rentabila valuta in 2008-2009Cresterea preturilor a continuat sa must
Inflatia anuala a ajuns in noiembrie la 6,67%
Analistii: Preturile ar putea creste cu pana la 8% la inceputul anului viitor
Şi totusi, Erste Bank vede leul drept cea mai rentabila valuta in 2008-2009Cresterea preturilor a continuat sa muste din buzunarele romanilor si in luna noiembrie, inflatia urcand cu 0,93% fata de octombrie pe fondul cresterii preturilor la marfurile alimentare cu 1,2 puncte procentuale, a celor nealimentare cu 0,6% si a tarifelor serviciilor cu 1,2%. Inflatia anuala s-a situat la 6,67% la finele primelor 11 luni ale lui 2007. In acest context, analistii economici estimeaza o inflatie pentru primele luni ale anului viitor de pana la 8% si considera iminenta majorarea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala, majorare ce ar putea determina o intarire a leului. Cele mai importante scumpiri au fost consemnate in noiembrie de sectorul serviciilor, de 1,21 puncte procentuale, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cresterea preturilor la servicii a fost impulsionata de deprecierea leului in raport cu euro din luna noiembrie, moneda nationala pierzand 5,47% in raport cu cea europeana. Astfel, in cea de-a 11-a luna, avansul preturilor la servicii l-a devansat pe cel al alimentelor, preturile acestora urcand cu 1,17%. Pe grupa marfurilor alimentare, painea s-a scumpit cu 2,19%, legumele si conservele de legume cu 1,42%, avans impulsionat de fasolea boabe si alte leguminoase (2,59%). Totodata, preturile la ulei si oua au continuat sa creasca, inregistrand majorari de 4,57% si, respectiv, 6,56%.
Laptele de vaca a consemnat un avans de 4,72%. In ceea ce priveste marfurile nealimentare, acestea au consemnat o scumpire cu 0,61%, avans sustinut de combustibili (1,63%), energia termica (2,61%) si autoturisme si piese de schimb (1,82%). In acelasi timp, articolele medicale si medicamentele s-au ieftinit, se arata in comunicatul Statisticii.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (decembrie 2006 - noiembrie 2007) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2005 - noiembrie 2006) determinata pe baza IPC este de 4,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,8%. Rata medie a inflatiei lunare din acest an a ajuns la 0,5%, fata de 0,4% in 2006.
Banca Nationala a Romaniei tinteste rata inflatiei calculata la sfarsit de perioada, iar pentru acest an aceasta este de 4%, cu o banda de plus/minus un punct procentual. Desi pentru finele acestui an banca centrala a estimat in ultimul sau raport asupra inflatiei un nivel al cresterii preturilor de 5,7%, ramane de vazut daca acest nivel va fi atins, majoritatea analistilor din piata mizand pe un nivel mai ridicat.
Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere cu 1,5 puncte procentuale si cu 0,7 puncte procentuale inflatia de la sfarsitul acestui an si cea din decembrie 2008, cresterea preturilor fiind anticipata la 6% si, respectiv, 4,5%, potrivit variantei finale a prognozei de toamna.Dumitru: Cu seceta sau inundatii vom ajunge sa vorbim de inflatie de doua cifre in 2008Nivelul ridicat al inflatiei din acest an, dar si prognozele pentru primele luni ale anului viitor care urca inflatia pana la un nivel de 8 puncte procentuale fac ca decizia bancii centrale de a majora dobanda-cheie sa fie una inevitabila, cred analistii, potrivit Mediafax.
In cazul in care cresterea de dobanda va fi suficient de importanta, aceasta s-ar putea reflecta intr-o apreciere a leului.
"Cresc expectatiile privind majorarea dobanzii de referinta in luna ianuarie cu 50 de puncte de baza si, simultan, expectatiile de apreciere a monedei nationale", a declarat agentiei Mediafax economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor. Pe de alta parte, Ciprian Dascalu, trader in cadrul Bancii Millennium, este de parere ca o crestere de 0,5% a dobanzii de politica monetara ar putea dezamagi investitorii. "Cu o inflatie de 6,6% la sfarsitul anului si o dobanda de 8%, randamentele ar fi scazute", a afirmat Dascalu.
O crestere a dobanzii de politica monetara este anticipata si de analistii sefi ai ING Bank Romania, Florin Catu, si Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. "BNR este obligata sa creasca dobanda daca vrea ca tinta de inflatie pe 2008 sa fie atinsa. Acum politica monetara este relaxata, iar pentru a avea efect trebuie sa fie mai agresiva. Mesajul BNR este insa ca nu sunt agresivi, pentru a nu afecta cresterea economica, de aceea cred ca majorarea dobanzii va fi facuta treptat", a spus Catu.
Estimarile analistilor indica, pentru sfarsitul acestui an, niveluri ale inflatiei cuprinse intre 6,5% si 7%. Pentru primele luni ale anului viitor, analistii anticipeaza niveluri ale inflatiei de 7-8%. "Inflatia anuala ar putea fi mai redusa in ultimul trimestru al anului viitor, in cazul in care vom avea un an agricol normal, iar preturile alimentelor se vor atenua. Daca vom avea insa seceta sau inundatii, atunci vom ajunge sa vorbim de inflatie de doua cifre in 2008", a afirmat Dumitru.Erste Bank: Inflatia creste la nivel mondialDin ultimul raport de cercetare al Erste Bank reiese ca nu doar Romania se confrunta cu o crestere a preturilor, ci aceasta problema se prezinte in toate economiile Europei Centrale si de Est si, mai mult, la nivel mondial. "Dupa cativa ani in care in regiunea Europei Centrale si de Est s-a derulat cu succes procesul de dezinflatie, inflatia se inscrie brusc pe un trend ascendent. Aceasta nu este doar o problema regionala - inflatia creste la nivel mondial", se arata in raportul Erste Bank.
In principal, preturile mai ridicate pentru produse alimentare si petrol sunt considerate responsabile pentru inflatia mai ridicata, iar contributia lor la inflatia din Europa Centrala si de Est este mult mai mare decat in vestul Europei. "Ne asteptam ca bancile centrale sa nu reactioneze pe deplin la acesti factori, intrucat sunt factori exogeni, care foarte probabil au un efect temporar sau singular asupra inflatiei.
Totusi, este foarte probabil ca bancile centrale din Europa Centrala si de Est sa actioneze si ne asteptam sa raspunda inflatiei ridicate prin intermediul unor cresteri modeste ale dobanzilor sau cel putin prin lansarea unor comentarii alarmiste, care sa sustina eforturile depuse in vederea reducerii inflatiei", a spus Juraj Kotian, manager al diviziei de cercetare macroeconomica pentru ECE in cadrul Grupului Erste. Totodata, in raport se arata ca, pe termen lung, convergenta preturilor va afecta inflatia, mai ales in cazul noilor membri ai Uniunii Europene. "Convergenta preturilor in regiunea Europei Centrale si de Est trebuie perceputa ca un efect natural al convergentei veniturilor", a mai spus Kotian.
Convergenta a fost obtinuta, in parte, prin aprecierea ratei de schimb, care a crescut rentabilitatea investitiilor in instrumentele de venituri fixe din Europa Centrala si de Est, iar restul convergentei a fost asigurata printr-o inflatie mai ridicata, insotita de diferentiale mai mari ale ratelor dobanzii. Pe masura ce economiile din Europa Centrala si de Est continua procesul de convergenta a preturilor, investitiile in tarile Europei Centrale si de Est cu rate de schimb valutar flexibile ar trebui sa continue sa ofere beneficii importante.
Cererea pentru valute central si est-europene care furnizeaza o prima de rentabilitate ar trebui sa ajute bancile centrale in eforturile lor de dezinflatie si sa incline distributie acestei prime mai degraba catre aprecierea ratei de schimb valutar decat catre diferentialele ratei dobanzii.
In raportul grupului se arata ca mai importanta pentru dezvoltarea ulterioara a preturilor si rentabilitatea investitiilor in valutele central si est-europene este chestiunea convergentei in ceea ce priveste cresterea veniturilor si a preturilor.Romania trebuie sa vizeze stabilitatea macroeconomica si revigorarea reformelorFernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania crede potrivit Mediafax, ca tara noastra ar trebui sa aiba doua obiective pentru urmatorii 2-3 ani: stabilitatea macroeconomica, ceea ce inseamna crestere sustenabila si revenirea la niveluri reduse ale inflatiei, si revigorarea reformelor, cu orientare pe termen mediu. "Este esentiala iesirea din impas a reformelor structurale, inclusiv din sectorul energetic si piata muncii, cresterea eficientei sectorului public, care ar contribui la dezvoltarea infrastructurii publice, atat de necesara. De asemenea, sectorul privat, din ce in ce mai dinamic, are nevoie de perspective mai stabile si mai predictibile, ceea ce ar implica dezvoltarea unui cadru fiscal pe termen mediu credibil, cu politici si obiective bine elaborate", a spus Ansola.Investitiile in lei vor aduce cea mai ridicata rentabilitateAnalistul Erste Group, Juraj Kotian, afirma ca "in masura in care tarile converg in ceea ce priveste nivelurile veniturilor si preturilor, ne asteptam ca aceasta prima sa ramana la valori pozitive in tarile cu un regim flexibil al ratei de schimb valutar si al tintelor de inflatie. Conform previziunilor noastre:-Cea mai ridicata prima de rentabilitate, de aproximativ 6% p.a. incluzand efectul valutar, ar putea fi atinsa prin intermediul investitiilor in leul romanesc, urmat de
-O rata de rentabilitate de 3,6% p.a. pentru zlotul polonez, pentru perioada 2008-2009.
-O investitie in valuta ceha va genera o rata medie de rentabilitate de aproximativ 2.5 p.a. in perioada 2008-2009.
-O prima de rentabilitate de aproximativ 2% p.a. se estimeaza pentru Ungaria, unde cresterea economica fortata ofera doar un imbold modest pentru convergenta preturilor si argumente pentru inasprirea excesiva a politicii monetare.
- Ne asteptam ca prima de rentabilitate pentru investitiile in coroane slovace sa fie in medie aproape de zero, pentru perioada 2008-2009, intrucat rata de schimb valutar va fi fixa, iar dobanzile se vor alinia la zona Europei, datorita adoptarii monedei euro."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.