Soarta producatorului de camioane Roman Brasov s-a schimbat in bine, iar succesul a venit de pe pamint arab.

Dupa ce Roman SA a livrat armatei americane din Irak citeva sute de camioane, performantele acestora au atras atentia oamenilor de afaceri din Emiratele Arabe. Astfel, reprezentantii Fondului de Investitii Dubai Investments l-au contactat pe proprietarul fabricii brasovene, Ioan Neculaie, propunindu-i realizarea unei linii de asamblare a autocamioanelor Roman pe pamint arab. Partea din Emirate va sustine investitia financiara, iar brasovenii vor intocmi proiectele pentru linia de montaj, vor livra piesele pentru asamblare si se vor ocupa de pregatirea personalului. In urma discutiilor purtate pina acum, se pare ca numarul de autocamioane fabricate anual se va ridica in jurul cifrei de 10.000 de autovehicule. In urma unei licitatii cistigate in 2005, Roman SA a livrat, in 2006, catre armata americana din Irak camioane in valoare de 75 de milioane de dolari. Printre cei 25.000 de actionari ai Dubai Investments se afla guvernul Emiratelor, Emirates Bank International sau National Bank of Dubai.

APAPS a vindut in 2003, in schimbul celebrului pret simbolic de un euro, companiei malaieziene Pesaka Astana aproape 95% din capitalul social al Roman. Firma urma sa se ocupe de crearea societatii de administrare a Parcului industrial Roman. Cum Pesaka n-a reusit sa faca fata obligatiilor contractuale, dupa citeva luni, Guvernul a hotarit constituirea societatii comerciale Pro Roman SA. Prin HG, la inceputul lui 2004, actionari au fost numiti: Asociatia Pro Brasov, condusa de Ioan Neculaie, cu 80%, Pesaka Astana - 10%, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903) - 3%, Camera de Comert si Industrie Brasov - 5% si Universitatea Transilvania - 2%. Intre timp, Neculaie a devenit si proprietarul actiunilor detinute de Pesaka Astana, dar si al celor oferite de Guvern Camerei de Comert. Recent, in lipsa fondurilor destinate investitiilor de acest fel, proprietarul Roman SA a aflat ca si reprezentantii Universitatii Transilvania vor sa renunte la actiunile pe care le detin.

Patronul din spatele relansarii Uzinei Roman Omul de afaceri Ioan Neculaie (50 de ani) are o avere estimata in ĄTop 300" realizat de revista ĄCapital" la aproximativ 380-400 de milioane de dolari, brasoveanul fiind implicat in constructii, productie si turism. Cel mai important business al lui Neculaie este Uzina de Camioane Roman Brasov, dar detine si hotelul Piatra Mare, complexul Favorit din Poiana Brasov, precum si ferme de vaci, oi, zeci de hectare de vita-de-vie, livada si teren arabil. Potrivit topului realizat de ĄCapital", omul de afaceri mai are suprafete importante de teren intravilan atit in Brasov, cit si in alte orase ale tarii. Sustine insa ca nu vrea sa ridice imobile decit pentru propriii angajati.