Tribunalul din Arad s-a pronuntat intr-un caz pentru returnarea banilor dati pe taxa auto, solutie care poate fi folosita si de alte instante.Tribunalul Arad a declarat, in premiera, ilegala taxa de prima inmatriculare obligind Administratia Financiara sa returneze banii firmei care a cistigat procesul.

Firma SC Magura Impex SRL a intentat Finantelor Publice Arad un proces in care a cerut taxa de prima inmatriculare inapoi, aceasta fiind ilegala din punctul de vedere al legislatiei europene.

Dupa trei luni de judecata, taxa fiind platita de firma in august, instanta a obligat Fiscul sa dispuna restituirea sumei de 6.287 de lei reprezentind taxa platita la prima inmatriculare. De asemenea, sucursala Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) din Arad a fost silita sa plateasca rata dobinzii legale de la data platii pina la restituirea efectiva si, in plus, cheltuielile de judecata.

„In luna iulie, clientul meu a dat in judecata Finantele, nemultumit ca i se percepe o taxa aflata in contradictie cu legislatia europeana. Instanta a constatat ca articolele din Codul Fiscal Roman care prevad aceasta taxa nu sint in concordata cu dreptul comunitar. Clientul meu isi va putea recupera suma de 6.287 de lei, cu dobinda legala aferenta, dar si cheltuielile de judecata. Asta pentru ca o norma juridica nationala trebuie sa se subordoneze normelor juridice europene", a declarat ieri corespondentului MEDIAFAX Cosmin Costas, avocatul care a sustinut interesele firmei aradene.

Finantele vor face insa recurs. „In momentul de fata, sentinta tribunalului din Arad nu poate fi aplicata. Decizia a fost luata pe baza dreptului comunitar, judecindu-se ca legislatia romaneasca nu e conforma cu cea a UE. O astfel de decizie ar fi avut efect doar daca Romania era data deja in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea Tratatului", ne-a declarat Daniela Daraban, consilierul ministrului Finantelor.

Surse din ANAF ne-au spus ca institutia va merge la recurs avind de partea sa Codul de procedura fiscala. Actul spune ca ANAF este obligata sa colecteze taxele prevazute in Codul fiscal, adica si pe cea de prima inmatriculare.

Purtatorul de cuvint al Administratiei Finantelor Publice Arad, Calin Arusti, a declarat ca juristii institutiei vor ataca prin recurs aceasta sentinta a Tribunalului Arad, fiind in termenul legal de 15 zile de la comunicarea ei.

Procurorul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvint al Parchetului General, a explicat pentru Cotidianul ca decizia Tribunalului Arad prin care Directia Finantelor Publice a fost obligata sa restituie taxa de prima inmatriculare „poate fi invocata in practica altor judecatori", dar nu are valoare de jurisprudenta, deci nu este obligatorie pentru alte instante.

„Daca exista cel putin doua sentinte diferite, definitive si irevocabile pe acelasi obiect, date de instante de acelasi grad (tribunale, Curti de Apel - n.r.), atunci Parchetul General se poate autosesiza si poate promova recurs in interesul legii la Inalta Curte", a spus Cazanciuc. Curtea Suprema stabileste, prin recursul in interesul legii, ce sentinte trebuie date de toate instantele romanesti in cazuri similare.