Senatorul PNL Norica Nicolai le-a confirmat ieri telefonic, din New York, liberalilor Crin Antonescu si Ludovic Orban ca este de acord sa preia portofoliul Justitiei, desi premierul Tariceanu nu o doreste in aceasta functie. Surse din conducerea P
Senatorul PNL Norica Nicolai le-a confirmat ieri telefonic, din New York, liberalilor Crin Antonescu si Ludovic Orban ca este de acord sa preia portofoliul Justitiei, desi premierul Tariceanu nu o doreste in aceasta functie. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca primul-ministru nu o vrea pe Norica Nicolai la minister, deoarece aceasta nominalizare ar pune gaz pe foc in ceea ce priveste razboiul dintre palate.
"Presedintele Traian Basescu ar refuza si ar taragana in mod clar sa semneze numirea Noricai Nicolai. Pe de alta parte, senatorul este un lider care, nu de putine ori, a avut puncte de vedere diferite de ale premierului, mai cu seama in ceea ce priveste solicitarile de restructurare a Executivului", au precizat sursele citate. Conform acestora, la finalul Delegatiei Permanente de ieri, premierul Tariceanu a exclus in mod categoric ungerea la minister a directorului Transparency International Romania, Victor Alistar. De altfel, multi lideri PNL il considera pe Alistar ca facand parte dintr-un segment "cotrocenist" al societatii civile. Interimatul la Justitie ar putea fi asigurat de liberalul Teodor Melescanu sau de secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Gheorghe Mocuta, ne-au explicat sursele citate. Mentionam ca, in 2000, procurorul Mocuta a fost primul care a anuntat inceperea urmaririi penale a lui Traian Basescu in dosarul "Flota". Premierul Tariceanu le-a cerut liderilor ca, in prima sedinta a Biroului Politic Central (BPC), sa nominalizeze reprezentanti ai societatii civile care ar putea fi numiti la Justitie.
Chiuariu aplaudat
Ministrul demisionar al Justitiei Tudor Chiuariu si-a argumentat decizia de a demisiona, ieri, in Delegatia Permanenta a PNL, la solicitarea lui Crin Antonescu, Chiuariu fiind laudat si aplaudat de catre premierul Tariceanu pentru activitatea sa in Guvern, au declarat surse liberale. Chiuariu a reluat, in fata colegilor de partid, motivele pe care le-a invocat, duminica, in conferinta de presa in care si-a anuntat demisia. De asemenea, el a raspuns si unor lideri de filiale PNL care au sustinut ca rezultatele slabe la europarlamentare au fost cauzate si de prestatia slaba a unor ministri, au precizat aceleasi surse. Conform acestora, Chiuariu le-a amintit liderilor de filiale ca, pe parcursul intregii campanii, el s-a aflat in conflict deschis cu DNA, dar nu a dorit ca acest lucru sa afecteze imaginea partidului. La final, premierul Tariceanu a laudat prestatia lui Chiuariu in cele noua luni in care a condus Ministerul Justitiei, majoritatea membrilor Delegatiei Permanente aplaudandu-l pe ministrul demisionar pentru activitatea sa, au mai precizat aceleasi surse. Demisia ministrului Justitiei a fost primita ieri dupa-amiaza, la cabinetul premierului Tariceanu.
Succesorul va fi desemnat in BCP
Primul-ministru a declarat ieri ca in Delegatia Permanenta nu s-a discutat despre inlocuitorul ministrului demisionar al Justitiei Tudor Chiuariu, dar a precizat ca are "cateva propuneri, cateva criterii". Tariceanu a confirmat primirea demisiei lui Tudor Chiuariu. In ceea ce priveste inlocuitorul acestuia, premierul a spus: "Nu sunt in situatia sa iau o decizie astazi". El a adaugat ca "nu este o chestiune contra cronometru", dar a mentionat ca, avand in vedere importanta domeniului, nu va dura mult pana la numirea unui inlocuitor. De asemenea, Tariceanu a spus ca va asigura cineva interimatul la conducerea Ministerului Justitiei "numai daca va fi nevoie". Liderul liberal a precizat ca desemnarea succesorului lui Chiuariu o va face pe baza consultarii cu colegii din Biroul Politic Central al partidului, iar decizia se va lua pe baza unui vot in BPC.(Razvan GHEORGHE)
Presa straina remarca stagnarea reformei
Demisia ministrului roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, pe fondul unei posibile anchete care vizeaza o serie de acuzatii de coruptie lansate impotriva sa, a fost comentata ieri de cele mai importante agentii de presa internationale, subiectul regasindu-se si in editia electronica a unor publicatii. Agentiile de presa nu uita sa mentioneze faptul ca Romania a fost tinta criticilor Bruxelles-ului ca urmare a incapacitatii sale de a combate coruptia.
Ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, care este anchetat pentru prespuse acte de coruptie, a anuntat ca va demisiona in orele care urmeaza, anunta ieri site-ul BBC, precizand ca procurorii il acuza pe acesta ca a abuzat de functie in timpul vanzarii unui teren de stat. "Nu vreau ca disputele personale sau cele politice sa afecteze credibilitatea si activitatea institutiilor de stat", a afirmat, duminica, ministrul Justitiei. Chiuariu neaga insa acuzatiile care i se aduc, adauga sursa citata. Agentia Reuters amintea ca procurorii anticoruptie din Romania incearca, din septembrie, sa obtina avizul presedintelui Basescu pentru anchetarea lui Chiuariu, dar eforturile lor au fost impiedicate de divergentele de natura procedurala dintre Guvern si Presedintie. O serie de surse de la Bruxelles au precizat ca este tot mai evident ca Romania, divizata de luptele politice interne, stagneaza sau mai degraba involueaza, decat sa inregistreze progrese in eforturile sale de combatere a coruptiei. Chiuariu a generat reactia ostila a opiniei publice si a Comisiei Europene atunci cand a criticat activitatea procurorilor anticoruptie si a incercat sa demita un procuror. Observatorii internationali sustin ca Guvernul roman de centru a permis incetinirea ritmului reformelor dupa aderarea tarii la UE in ianuarie 2007, relata Reuters. O serie de surse de la Bruxelles au precizat ca este tot mai evident ca Romania, divizata de luptele politice interne, stagneaza sau mai degraba involueaza, decat sa inregistreze progrese in eforturile sale de combatere a coruptiei. Agentia nota si ca ultimul clasament realizat de organizatia Amnesty International clasa Romania ca fiind cel mai corupt stat din UE. La randul sau, Agentia France Press sublinia ca demisia lui Chiuariu intervine pe fondul presiunilor exercitate de presedintele Basescu, care a cerut premierului roman, in cursul saptamanii trecute, sa il inlocuiasca pe ministrul Justitiei, apreciind ca ancheta care il vizeaza pe acesta ar putea compromite imaginea Justitiei romane. Chiuariu este vizat de o ancheta dupa ce i-au fost aduse acuzatii de "abuz in serviciu impotriva interesului public" in urma unei tranzactii imobiliare defavorabile statului roman, preciza AFP, relatand ca este vorba de un teren cu o suprafata de 13.000 de metri patrati, al carui cost este de 100 de milioane de euro, dar care a fost evaluat la doar cinci milioane de euro.
Justitia, domeniu sensibil
AFP vorbeste si despre faptul ca justitia ramane un domeniu sensibil pentru Romania, stat care a aderat la UE la 1 ianurie 2007 si care va fi vizata, in 2008, de un nou raport al CE privind stadiul reformelor din acest sector. In cazul in care progresele identificate sunt insuficiente, CE ar putea activa clauza de salvgardare in baza careia verdictele pronuntate de instantele romanesti nu vor fi recunoscute la nivelul UE.
Agentia Associated Press, preluata si de publicatia International Herald Tribune, a comentat pe larg scandalul de coruptie care a dus la demisia ministrului roman. "Procurorii sustin ca Tudor Chiuariu, alaturi de fostul ministru al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi vandut in aprilie un teren care apartinea Postei Romane unei companii private aparent asociate Partidului National Liberal (PNL) al carui membru este Chiuariu", nota AP.
Totodata, sursa citata amintea de reformele anticoruptie promovate de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, demisa in luna aprilie, si de criticile aduse la adresa lui Chiuariu la doar o luna de la preluarea functiei, dupa ce a cerut inlaturarea unui procuror care investiga mai multi politicieni. Chiuariu si Nagy au negat acuzatiile ce li se aduc, iar premierul Calin Popescu Tariceanu nu a cedat presiunilor privind demiterea ministrului Justitiei, adauga AP. (L.P.)
Comisia Europeana vrea sa vada doar reforma
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a precizat ieri ca pentru UE este importanta reforma in domeniul justitiei si nu persoana care conduce ministerul. El a sustinut ca demisia lui Tudor Chiuariu reprezinta o problema de politica interna si, de aceea, Comisia Europeana nu se poate pronunta asupra ei. Gray a refuzat sa se pronunte si asupra succesorului demisionar, dar a insistat sa specifice ca Guvernul trebuie sa ramana concentrat pe procesul de reforma in justitie. Oficialul european a spus ca stabilitatea este foarte importanta si ca Raportul Comisiei Europene din luna ianuarie va reflecta intocmai evolutia sistemului judiciar din tara noastra. (C.A.)
Kovesi n-a avut eficienta cu Chiuariu
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a apreciat ca relatia pe care a avut-o cu fostul ministru de Justitie a fost una buna, insa lipsita de eficienta. "Am colaborat bine cu Tudor Chiuariu, am comunicat bine, dar fara eficienta", a declarat Kovesi, prezenta la o lansare de carte la Institutul National al Magistraturii. Codruta Kovesi a adaugat ca viitorul ministru de Justitie ar trebui sa aiba o comunicare mai buna cu Parchetul atunci cand este vorba de proiecte ce vizeaza activitatea Ministerului Public. (A.I.)
Sanctiuni pentru scorul din alegeri
Tariceanu a precizat ca Biroul Politic al PNL a propus Delegatiei Permanente sa ceara organizatiilor care au obtinut la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie sub 12% demisia Biroului Politic Teritorial si a presedintilor filialelor respective. El a adaugat ca Delegatia a acceptat aceasta propunere. El a adaugat ca la sfarsitul acestei saptamani PNL va face o analiza "foarte serioasa" cu organizatiile, pe cele opt regiuni care corespund regiunilor de dezvoltare, iar saptamana viitoare, responsabilii regionali care sunt vicepresedinti ai Biroului Politic Central vor veni cu propuneri de reorganizare. El a precizat ca au fost identificate carente de ordin organizational si a spus ca multe organizatii teritoriale nu au respectat planul de campanie, ceea ce a determinat obtinerea unor rezultate slabe. Tariceanu a spus insa ca in alte judete unde nu exista o reprezentare puternica a PNL in Primarie sau in Consiliul Local au fost inregistrate rezultate bune, tocmai datorita bunei organizari. El a dat ca exemplu in acest sens judetul Mehedinti. Cu toate acestea, surse din conducerea ne-au precizat ca aproximativ 19% dintre presedintii de filiale care nu au obtinut rezultate satisfacatoare la euroalegeri vor fi renumiti in functie. (Razvan GHEORGHE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.