Tariceanu: "Parlamentul este suveran"PSD a deschis ieri oficial negocierile pentru bugetul de stat pe anul 2008. Anuntul a fost facut la finalul sedintei Biroului Permanent National de catre purtatorul de cuvant al grupurilor parlamentare PSD, deputa
Tariceanu: "Parlamentul este suveran"PSD a deschis ieri oficial negocierile pentru bugetul de stat pe anul 2008. Anuntul a fost facut la finalul sedintei Biroului Permanent National de catre purtatorul de cuvant al grupurilor parlamentare PSD, deputatul Bogdan Niculescu Duvaz. In mod normal, astfel de consultari sunt initiate de partidele aflate la guvernare. Tariceanu a avut o intentie in acest sens in luna noiembrie, insa nu a mai fost pusa in practica. Duvaz a explicat ieri ca discutiile cu partidele parlamentare vor privi amendamentele care ar putea beneficia de sprijin recipoc. El a adaugat ca dupa aceste consultari va avea loc si o discutie cu Guvernul. Prima intrevedere a avut loc aseara cu liderii PC. De altfel, reprezentantii celor doua partide au anuntat in repetate randuri ca vor sustine toate amendamentele care au caracter social, indiferent de initiatori.Tariceanu nu are nimic de obiectatIntrebat ce crede despre demersul social-democratilor, premierul Tariceanu a dat de inteles ca este de acord. "Executivul a trimis proiectul de buget, iar Parlamentul este suveran, are dreptul sa dezbata si sa vina cu amendamente", a spus primul-ministru. El a adaugat ca nu este nicio problema daca proiectul va suferi unele modificari inainte de a fi adoptat, "atata vreme cat filozofia bugetului este rezervata".
De altfel, Mircea Geoana a declarat duminica, intr-un interviu acordat BBC, ca s-a intalnit joi seara cu premierul Tariceanu, cu care a discutat exclusiv despre bugetul de stat.
Geoana a spus ca le-a prezentat premierului si ministrului de Finante, Varujan Vosganian, amendamentele pe care social-democratii le considera „indispensabile” pentru ca PSD sa voteze favorabil bugetul de stat.Boc: "Cei care au majoritate, sa si-o asume"PD si PLD au anuntat de acum cateva saptamani ca nu vor vota proiectul de buget propus de Executiv. Ieri, Emil Boc a declarat ca democratii nu vor participa la consultarile initiate de PSD pe acest subiect. „Nu vom participa la nicio consultare cu nicio formatiune politica. Cei care au majoritate, sa si-o asume”, a spus Boc.Nici PRM nu va da curs invitatiei formulate de PSD"Sub aparenta ca PSD e preocupat de bugetul asigurarilor sociale si de cresterea semnificativa a pensiilor, de fapt se ascunde un troc, si anume PSD a cazut la pace cu Guvernul Tariceanu, obtinand foarte multe functii si avantaje, mai ales in teritoriu, in schimbul votarii bugetului pentru anul 2008", a declarat Corneliu Vadim Tudor, pentru Mediafax. Intrebat daca parlamentarii PRM vor vota bugetul, Vadim a precizat ca este inca prematur de spus. "Vom analiza si vom vedea daca vom vota, avand in vedere faptul ca daca nu-l votam, conform legii, ramane in vigoare bugetul pentru anul 2007, care este mult mai subtire", a raspuns Vadim Tudor.Mai sunt doua saptamani pana la finalul sesiunii parlamentare, iar proiectul de buget se afla inca la comisiile de specialitate. Intarzierea a fost cauzata de alegerile din 25 noiembrie, dar si de lipsa unui acord politic pe acest subiect. De altfel, discutiile propriu-zise la nivelul comisiilor reunite de buget au inceput abia pe 4 decembrie. Deputatul Aurel Gubandru ne preciza la momentul respectiv ca dezbaterile vor trena, intrucat nu exista niciun fel de majoritate, pro sau contra. Daca se va ajunge la o intelegere la nivel de partide, bugetul va ajunge in dezbaterea Plenului reunit al celor doua Camere cel mai devreme saptamana viitoare. Experienta anilor trecuti a aratat ca parlamentarii au nevoie, in plen, de mai mult de o saptamana pentru a vota toate articolele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.