Energia tranzactionata pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB), una dintre platformele de tranzactionare a electricitatii, administrate de OPCOM, va reprezenta anul viitor 15,64% din consumul national, mai mult cu aproape o treime fata
Energia tranzactionata pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB), una dintre platformele de tranzactionare a electricitatii, administrate de OPCOM, va reprezenta anul viitor 15,64% din consumul national, mai mult cu aproape o treime fata de cantitatile din 2007, a anuntat ieri operatorul pietei de electricitate, citat de Mediafax.
"Cota tranzactiilor pentru 2008 va fi de 15,64%, in timp ce cota tranzactiilor pentru 2007 este de 12,25% din consumul national realizat", se arata intr-un comunicat al OPCOM. Acest nivel este reprezentat atat de licitatiile derulate deja, cat si de ofertele cu livrare de la 1 ianuarie 2008, care conduc la o crestere importanta a cotei tranzactiilor pentru contracte de energie electrica cu livrare pentru anul viitor.
Producatorii de energie care au initiat licitatiile pentru vanzarea de electricitate, cu termen de livrare in anul 2008, sunt cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, care au scos la vanzare o cantitate totala de 4.622,73 GWh, si Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, cu 3.606,22 GWh. Cantitatea totala, de 8.228,95 GWh, reprezinta circa 13,2% din productia de electricitate din anul 2006.
PCCB ofera participantilor la piata cadrul necesar tranzactionarii prin licitatie publica, in conditii de transparenta deplina a contractelor pentru termene de livrare mai lungi de 1 luna. Toate pietele centralizate au ca obiectiv descoperirea unui pret de referinta care sa vina in sprijinul crearii unui mediu concurential transparent si corect.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.