Dupa o lunga perioada de fluctuatii mari ale cursului euro/leu, sedinta de ieri a pietei valutare a fost una mai mult decat calma, situatie identica cu cea a celorlalte monede emergente.
Singura care a avut o evolutie pozitiva a fost moneda ceha
Dupa o lunga perioada de fluctuatii mari ale cursului euro/leu, sedinta de ieri a pietei valutare a fost una mai mult decat calma, situatie identica cu cea a celorlalte monede emergente.
Singura care a avut o evolutie pozitiva a fost moneda ceha, care a atins un nivel de 26 coroane/euro, pe fondul speculatiilor ca banca centrala va majora dobanda. Cotatiile euro au fluctuat in culoarul 3,50 - 3,52 lei, la fel ca si in sedinta de la finele saptamanii trecute, speculatorii aflandu-se in expectativa, ei asteptand intalnirea de astazi a Rezervei Federale americane, unde se va decide nivelul dobanzii de politica monetara din SUA. Cursul mediu al monedei unice a fost stabilit la 3,5150 lei, fata de 3,5221 lei, vinerea trecuta, volumele de tranzactionare fiind unele modeste.
Deschiderea s-a realizat la 3,5090 - 3,5120 lei, minimul sedintei fiind de 3,5025 lei iar maximul 3,5180 lei. In cazul monedei americane cursul mediu a coborat de la 2,3996 la 2,3954 lei, deprecierea datorandu-se evolutiei paritatii euro/dolar.
Dobanzile interbancare, depozitele overnight si one week s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Pe pietele internationale paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,4642 si 1,4729 dolari, investitorii fiind concentrati pe intalnirea Fed, unde se anticipeaza o reducere a dobanzii de la 4,50 la 4,25%, existand analisti care mizeaza pe o reducere de jumatate de punct procentual, ceea ce ar face ca dobanda americana sa o egaleze pe cea europeana, factor de apreciere pentru euro. Reamintim ca, incepand cu luna septembrie, Fed a fost nevoita, datorita efectelor crizei "subprime", sa reduca dobanda de la 5,25 la 4,50%, ceea ce a avut ca efect atingerea de catre euro a unui maxim de aproape 1,50 dolari. Pe London Bullion Market, pretul unciei de aur a urcat la fixingul de ieri dimineata la 800 dolari fata de 792,50 dolari la cel de vineri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.