Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti sesizati in cauza Patriciu-SRI au stabilit ca nu pot judeca dosarul, deoarece informatiile puse la dispozitie de procurori intra in categoria secretelor de stat, iar ei nu sunt competenti sa se pronunte asupra unor asemenea chestiuni.

Parchetul a trimis la Curtea de Apel Bucuresti documente incadrate la categoria secretelor de stat, respectiv mandatele de interceptare a convorbirilor. Completul care se ocupa de acest dosar a solicitat presedintelui Curtii de Apel sa numeasca un alt complet, format din judecatori care au certificat ORNIS.

Noul complet urmeaza sa decida daca acele mandate de interceptare pot fi admise ca probe la dosar.

Avocatii s-au opus schimbarii completului de judecata, motivand ca nici ei nu au certificat ORNIS si ca nu vor putea sa-si apere in continuare clientii. Ei au motivat ca nu pot vedea acele inscrisuri si, in consecinta, nu isi pot pregati apararea.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 15 ianuarie 2008.


In acest proces, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au solicitat Ministerului Public sa comunice numarul de mandate de interceptare emise in privinta lui Dinu Patriciu si a Rompetrol, in perioada 1994 - 2005, daca acestea exista.

Totodata, instanta a facut adrese catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea de Apel Bucuresti pentru a comunica daca in perioada 2004 - 2005 au existat solicitari ale Ministerului Public de emitere a mandatelor de ascultare de catre judecatori, avand in vedere ca in 2003 s-au produs modificari legislative cu privire la competenta de efectua interceptari.

La jumatatea lunii februarie a anului trecut, avocatii lui Dinu Patriciu depuneau, la Tribunalul Bucuresti, o plangere impotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai multi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri.

In plangere, avocatii au apreciau ca ascultarea posturilor telefonice s-a facut cu "incalcarea grava, repetata si iresponsabila a legii procedurale in vigoare, respectiv a Codului de procedura penala si a Legii sigurantei nationale", precizau avocatii Rompetrol, care au cerut daune morale si reputationale de un milion de dolari.

In 11 mai, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca lui Dinu Patriciu i-a fost incalcat dreptul la viata initma, prevazut de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, motiv pentru care a obligat SRI la plata de daune morale de 50.000 de lei.

Tribunalul Bucuresti a dispus, de asemenea, ca SRI sa plateasca cheltuieli de judecata de aproximativ 2.000 de lei.

SRI a atacat cu apel sentinta, acelasi demers facandu-l SC Rompetrol SA si Dinu Patriciu.

Potrivit actelor depuse la instanta, SRI considera sentinta Tribunalului Bucuresti "lipsita de temei legal si cu aplicarea aparenta a legii". Astfel, avocatul SRI apreciaza ca institutia nu a facut decat sa intercepteze convoribile omului de afaceri in baza mandatelor emise de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Aratam ca instanta in mod gresit a retinut existenta vinovatiei institutiei noastre ca urmare a aplicarii unei masuri prevazute de legea interna", se precizeaza in motivarea apelului. Totodata, "nu se poate retine, in acest sens, faptul ca exercitand o obligatie la care era indatorat conform legii, in limitele prevazute de aceasta, Serviciul a savarsit o fapta culpabila", arata actul.

De asemnea, SRI reproseaza solutiei ca nu i se poate imputa lipsa de corelare a legii interne cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si drept urmare sa plateasca daune Serviciul Roman de Informatii care nu are putere legislativa si care a executat un ordin al puterii judecatoresti. Reprezentantul SRI mai precizeaza in documentele depuse la instanta ca Serviciul a informat despre interceptari toate institutiile precum si presedintele Romaniei, prim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului.

Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol pentru comiterea mai multor infractiuni economice. Alaturi de el, in acest caz, care se judeca la Tribunalul Bucuresti, mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Štefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Mediafax