Un studiu realizat de Boston Consulting Grup (BCG), citat de "Le Figaro", pune in evidenta un fenomen cu totul nou in comunitatea economica internationala: sub ochii marilor grupuri ale capitalismului mondial are loc un "adevarat tsunami" declansat d
Un studiu realizat de Boston Consulting Grup (BCG), citat de "Le Figaro", pune in evidenta un fenomen cu totul nou in comunitatea economica internationala: sub ochii marilor grupuri ale capitalismului mondial are loc un "adevarat tsunami" declansat de intreprinzatori din tarile emergente.
Acestia ocupa deja pozitii fruntase in clubul marilor multinationale americane, europene sau japoneze. La realizarea studiului amintit, a precizat Pascal Cotte, directorul BCG, au fost selectionate, in 14 tari emergente dintre cele mai dinamice, intreprinderi cu cifre de afaceri de peste un miliard de dolari, care detin centre de cercetare si dezvoltare si realizeaza cel putin 20 la suta din activitate in afara granitelor.
Primele 100 de intreprinderi astfel selectionate,adauga Pascal Cotte, au particularitatea ca se dezvolta foarte rapid (+29 la suta crestere fata de intreprinderi cum ar fi, de exemplu, cele ale indicatorului francez CAC 40, cu doar 5 la suta). Rentabilitatea lor este, in medie, de 19 la suta, in timp ce a intreprinderilor indicelui S&P 500 de pe Wall Street este plafonata la 14 la suta. Acesti giganti din sudul planetei, observa "Le Figaro", deocamdata putin cunoscuti, in marea lor majoritate proveniti din China, India, Brazilia, Mexic sau Rusia, lanseaza la ora actuala oferte de achizitii ce depasesc cifre de peste 500 milioane de dolari (17 la suta din cazuri in 2006).
Grupurile respective realizeaza mari profituri, iar intreprinzatorii care le controleaza se imbogatesc in aceeasi proportie. Intr-un clasament al primelor 25 persoane cele mai puternice din economia mondiala, publicat de revista americana "Fortune", oameni de afaceri din tari emergente sunt mentionati pe locuri fruntase, alaturi de Steve Jobs, Warren Buffet, Bill Gates.Nimic nu mai sta in calea noilor moguliLi Ka-Shing, cel mai bogat om din Asia, presedintele holdingului Hutchison Whampoa, si-a creat imperiul in Hong Kong si este unul dintre grupurile cele mai dinamice din China, prezent in telefonie, energie si imobiliar. Potrivit "Le Figaro", ele are capacitatea oricand de a lansa oferte de zeci de miliarde de dolari pentru a achizitiona un obiectiv industrial important al lumii.
Mai putin cunoscut, dar la fel de puternic, adauga "Le Figaro", este chinezul Lou Jiwei, ce conduce fondurile China Investment Corp. Acesta si-a permis, recent, sa achizitioneze 10 la suta din fondul american Blackstone, contra a 200 miliarde de dolari, obtinuti de la banca centrala chineza.
In lumea afacerilor este lansata ideea ca, in realitate, Lou Jiwei ar actiona la ordinul Guvernului de la Beijing care acum ii cere sa se lanseze cu oferte si in sectoarele minier si petrolier.
Expertii Boston Consulting Grup recunosc in studiul lor ca forta economica in continua crestere a noilor mastodonti din tarile emergente ofera serioase motive de ingrijorare in nordul planetei.
Unul dintre acestea este lipsirea lumii dezvoltate de mana de lucru ieftina. Are loc deja un fenomen nou: cadrele calificate din sud accepta tot mai mult sa lucreze pentru grupurile nationale, dat fiind ca in tarile dezvoltate rar au posibilitatea sa ajunga in pozitii de raspundere.
In afara, deci, a unei penurii de mana de lucru, nordul se va confrunta si cu cea de materii prime sau surse de energie, pentru acapararea carora tarile emergente sunt intr-o ampla si continua ofensiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.