Procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti au primit concluziile expertizei medico-legale dispuse in cazul mortii Patriarhului Teoctist in urma unei operatii la prostata condusa de dr. Ioanel Sinescu. Procurorii au dispus, la jumat
Procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti au primit concluziile expertizei medico-legale dispuse in cazul mortii Patriarhului Teoctist in urma unei operatii la prostata condusa de dr. Ioanel Sinescu. Procurorii au dispus, la jumatatea lunii octombrie, efectuarea, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", a unei expertize medico-legale in dosarul in care sunt investigate imprejurarile care au condus la moartea Patriarhului Teoctist, informeaza Mediafax. Procurorii mai asteapta concluziile Comisiei de disciplina a Colegiului Medicilor din Romania pentru a putea da o solutie in acest caz, afirma sursele citate.
In raspunsul INML se arata ca "potrivit protocoalelor rezulta ca s-au indeplinit toate actele necesare in acest caz", ceea ce indica o tentativa de musamalizare a cazului. Ziarul Gardianul a evidentiat recent ca, pentru lipsa acordului scris, ca in cazul Sinescu-Teoctist, un alt chirurg - Nicolae Galie, de la Institutul de Pneumoftiziologie <<Marius Nasta>> -, a fost sanctionat si apoi chiar exclus din Colegiul Medicilor. La o saptamana de la moartea Patriarhului Teoctist, Asociatia Civic Media a solicitat procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi, investigarea imprejurarilor care au condus la decesul inaltului prelat, transmite Mediafax. "Din respect pentru adevar, va solicitam clarificarea urgenta a acestor aspecte, pe calea unei cercetari temeinice, intrucat consideram ca evenimentele s-au produs de o maniera precipitata, cu elemente de contradictorialitate care alimenteaza suspiciuni dintre cele mai diverse, intr-un moment in care in Biserica Ortodoxa Romana erau iminente o serie de modificari structurale, iar concurenta pentru succesiune devenise de cativa ani o modalitate de actiune publica", se arata in comunicatul Civic Media citat de Mediafax. Dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 sub nr. 9583/P/2007. O alta ancheta a fost declansata la ordinul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care s-a autosesizat. Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii au raspuns saptamana trecuta unei solicitari a oficiului Human Rights - HR Press, informand ca "Raportul de control vizand imprejurarile in care a decedat Patriarhul Romaniei se afla in curs de redactare".
O ciudatenie aflata la dosarul Comisiei Medicilor din Romania (CMR) este legata de o declaratie scrisa a lui Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, cu privire la faptele ca Teoctist a ales sa fie operat de profesorul Ionel Sinescu, asumand orice risc si ca BOR nu a facut nici o reclamatie cu privire la interventia chirurgicala. Or, Vincentiu Ploiesteanu nu poate emite o astfel de declaratie fiind el insusi in culpa dupa ce l-a abandonat pe Intaistatatorul Bisericii in spital, pana la momentul mortii sale. (L.I.)
Spalarea lui Sinescu
Comisia de Jurisdictie a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a emis deja o concluzie a propriei anchete, spre consultarea Comisiei de Disciplina a CMR, in care se arata ca dr. Sinescu, "unul dintre cei mai galonati" reprezentanti ai medicinei, nu avea cum sa greseasca.
Insa raportul Comisiei de Jurisdictie are numeroase lacune, printre care faptul ca nu a fost audiat medicul personal al Patriarhului, dr. Nicolae Ursea, martor principal al malpraxisului, ca nu explica de ce nu i s-a suprimat Patriarhului inainte de operatie medicamentul anti-coagulant Plavix si de ce a mintit Sinescu in privinta orelor operatiei si mortii Patriarhului cat si a dublei interventii, inclusiv prin operatie deschisa, ca si a dublei anestezii generale, acte descoperite de ziarul ZIUA. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.