Acum, francezii au declarat ca doresc ca ramasitele imparatului lor exilat, care a murit in 1873, sa se intoarca in tara lui.
Cu toate acestea, calugarul benedictin care se ocupa de manastirea unde este inmormantat imparatul nu este de acord cu dorinta francezilor.
Staretul Cuthbert Brogan a raspuns in scris cererii ministerului francez ca "nu suntem interesati sa extradam ramasitele imparatului".
Ieri, Christian Estrosi, secretarul de stat al Ministerului de Externe francez s-a dus in Marea Britanie pentru a cere ca ramasitele imparatului si ale sotiei sale sa fie mutate in tara lor de origine. Acesta isi doreste ca Napoleon al III-lea sa se afle alaturi, chiar si dupa moarte, de unchiul sau, Napoleon I Bonaparte, la Paris. Estrosi a mai declarat: "in aceasta calatorie voi multumi britanicilor si le vom transmite un mesaj clar - le multumim pentru ceea ce au facut pentru cuplul imperial aflat in exil, dar trebuie sa le reamintim ca noi avem totusi anumite drepturi asupra ramasitelor lor". Insa parintele Cuthbert, care conduce manastirea in care se afla cenusa familiei imperiale, a declarat clar ca se va opune mutarii.
"Spre deosebire de englezi, care sunt deosebit de interesati de memoria ultimului imparat, nici macar un francez nu a venit aici sa se roage sau sa mediteze la cripta acestuia. Nici macar zece minute pentru o tacere de 120 de ani! Ce credeti oare despre cineva care nu a aratat nici cel mai mic interes pentru cenusa acestora mai mult de un secol, dupa care se razgandeste pur si simplu si afirma ca ramasitele ii apartin?" a mai declarat parintele Cuthbert. Napoleon al III-lea s-a refugiat in Anglia in 1870. El, sotia sa Eugénie si fiul lor au trait la Camden Place din Chislehurst, Kent. Napoleon al III-lea a si murit in acel loc in 1873. Si sotia si fiul lor au fost inmormantati in aceeasi manastire. Ultimul imparat a fost, se pare, dispretuit public de conationalii sai, insa britanicii l-au apreciat foarte mult chiar si dupa moarte.
Parintele Cuthbert a mai scris autoritatilor franceze: "Arhivele noastre arata ca - aproximativ o data la 15 ani, din ratiuni care nu ne intereseaza, apare cate un proiect de acest gen, prin care se cere returnarea ramasitelor lui Napoleon al III-lea. Cu ocazia acestor proiecte, prin zona apare mereu cate un politician francez, dar niciodata nu se intampla nimic". (B.M.)