Consiliul vegheaza vigilent ca functiile de conducere din instante sa fie ocupate strict de membrii „famigliei".

Chiar daca la concursul pentru sefia instantelor, spre deosebire de cel pentru conducerea Parchetelor, DNA nu a descoperit (inca) aranjamente penale, CSM a jucat „la blat" si in aceasta etapa. Consiliul a selectat de asa maniera membrii comisiei de examinare incit sa se asigure ca nu patrund „intrusi" in sistem. Chiar daca nu se poate vorbi despre un conflict de interese in sensul tare al termenului, judecatorii care au participat la concurs au observat o anomalie. Membrii comisiei erau colegi de instanta sau chiar sefii candidatilor. Practic, ei si-au ales subordonatii. Subordonati care nu vor putea dovedi „ingratitudine" fata de cei care i-au promovat.

Cazurile cele mai flagrante au fost intilnite la Curtile de Apel Cluj, Dolj si Bucuresti. Iar dintre acestea, cel mai evident conflict de interese se putea observa la Curtea de Apel Cluj. Institutul National al Magistraturii i-a propus pentru comisie, din partea Inaltei Curti, pe judecatorii Florin Costiniu si Adrian Bordea. CSM l-a eliminat pe Costiniu de pe lista, desi avea acordul judecatorului, sub pretextul ca acesta trebuia sa plece din tara. Membrii Consiliului s-au facut ca nu observa ca perioada in care Costiniu era plecat din tara nu coincide cu cea in care se desfasura concursul si a decis inlocuirea lui cu Gheorghe Buta. Buta a fost presedinte al Curtii de Apel Cluj si membru in CSM, in perioada in care Consiliul a numit-o pe Sorina Siserman la conducerea Tribunalului Cluj. Siserman a candidat luna trecuta la sefia Tribunalului Cluj, iar contracandidatul ei a fost judecatorul Cristi Danilet, fost consilier al Monicai Macovei si critic acerb al activitatii CSM. Cine credeti ca a cistigat sefia Tribunalului Cluj? Evident, Siserman. Ridicolul situatiei nu se opreste aici. Danilet a descris acum doua luni, in fata unor ziaristi clujeni, mecanismul coruptiei din instante, insa fara a nominaliza magistrati corupti. Dupa acest gest, un grup de judecatori clujeni l-a reclamat la CSM. Printre semnatari se numara si Valentin Mitea, vicepresedintele Curtii de Apel Cluj. Mitea a fost si el membru in comisia de concurs.

CSM putea lesne evita conflictul de interese, deoarece comisia a fost aleasa dupa depunerea candidaturilor. Consiliul putea numi, pentru a evita orice suspiciune, judecatori de la Iasi care sa-i examineze pe candidatii clujeni. Cum sa scape insa de sub control conducerile instantelor? „Famiglia" trebuie sa ramina unita.