M-am intors in Tara Secuiasca, in martie, dupa o pauza de peste treizeci de ani. In mai am fost in Himalaya, la triburile Gujjar din Kashmir, care isi transhumeaza turmele pe timpul verii in munte, si la triburile Munda, de culegatori si vånat
M-am intors in Tara Secuiasca, in martie, dupa o pauza de peste treizeci de ani. In mai am fost in Himalaya, la triburile Gujjar din Kashmir, care isi transhumeaza turmele pe timpul verii in munte, si la triburile Munda, de culegatori si vånatori, cele mai vechi de pe subcontinentul indian, care traiesc in mijlocul Indiei, in statele Orissa si Madhya Pradesh. Din mai multe puncte de vedere, membrii triburilor din Himalaya o duc mai bine decåt cei ai comunitatilor secuiesti. Pot sa plece unde vor, pot sa-si schimbe profesiile milenare, pot parasi tara daca au mijloace, pentru a-si incerca norocul intr-o tara bogata din Europa.

Majoritatea secuilor nu pleaca la lucru decåt in Ungaria. Pentru ei, Europa unita este o ecuatie cu multe necunoscute. Cele mai necunoscute le sunt limbile indo-europene, care au acelasi vocabular de baza, din Irlanda påna in tinuturile Gujjarilor din Himalaya, care nu seamana nici una cu maghiara. Ungaria este o tara cu probleme economice. De cånd s-au deschis frontierele, secuii s-au inchis si mai mult in sine. Au comportamentul unor dulai de ståna, care asista in ciuda vointei lor, la o par ada de cåini de vånatoare, unii mai rasati decåt ceilalti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.