Miza primei mari dispute previzibile o reprezinta actiunile anuntate ale domnului Laszlo Tokes. Viitorul lor coleg, caci e greu de crezut ca Antanta Cordiala dintre Domnia Sa si Presedintele nostru nu se va lasa cu rezultatul asteptat, adica includer
Miza primei mari dispute previzibile o reprezinta actiunile anuntate ale domnului Laszlo Tokes. Viitorul lor coleg, caci e greu de crezut ca Antanta Cordiala dintre Domnia Sa si Presedintele nostru nu se va lasa cu rezultatul asteptat, adica includerea domnului pastor in grupul PPE. Mai ales in conditiile in care candidatura sa a fost sprijinita intens, pe fata, inca din perioada campaniei electorale, de prietenii sai din FIDESZ, cu o foarte mare influenta in cadrul grupului european. In consecinta, problema este nu daca va intra in grup si nici ce mesaj va sustine. Este limpede ca va continua sa sustina tema sa preferata, "ne vrem tara inapoi", transformand problema autonomiei Tinutului Secuiesc intr-o prioritate a dezbaterilor parlamentare europene. Mai ales ca va avea in spate artileria grea a celor de la FIDESZ si, dupa cum s-a anuntat, avand si sustinerea deschisa a unui alt grup parlamentar.
Problema va fi ce vor face colegii sai romani de la PDL. Lor li se va pune cartoful fierbinte in manute si este extrem de greu de anticipat care le va fi reactia. Caci, daca presupunem ca-i apuca patriotismul si vor infiera initiativa colegului lor, vor deschide un front de lupta in interiorul grupului PPE. Si le va fi foarte greu, deoarece argumentatia viitoare a lui Tokes se va baza pe precedentul Kosovo si pe politica ambigua si foarte nesigura a UE in ce priveste acordarea statutului de autonomie si, mai ales, a dimensiunilor acesteia. Pe de alta parte, daca nu vor face nimic, pot sa produca un val de antipatie si revolta acasa, deloc benefic viitoarei campanii electorale din 2008. Mai pot face ceva, in buna traditie a dezbaterilor parlamentare de la Bucuresti: sa se retraga de la lucrari, dar asta ii va face sa devina ridicoli. In plus, nu se stie ce atitudine vor avea cei doi europarlamentari UDMR, colegi de grup la PPE, care se confrunta si ei cu marea dilema de a-l sustine pe Tokes, caz in care mananca bataie de acasa, fie de a intra in jocul revendicarilor in favoarea Tinutului Secuiesc si de a risca pierderea identitatii de partid moderat cu care si-au justificat pana acum prezenta pe scena politica interna.
In fine, mai exista o posibilitate extrem de interesanta. S-ar putea intampla ca domnul Traian Basescu sa-i fi cerut lui Tokes sa lase in suspensie, cel putin pentru o perioada, pana la alegerile din 2008, tema exploziva a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, in schimbul sustinerii grupului PDL. Posibil, caci in politica, mai ales in cea romaneasca, ne putem astepta la orice. Pentru Traian Basescu, aparitia unui posibil aliat de talia lui Tokes pe scena jocului european ar reprezenta un atu major, deloc de ignorat. Mai ales ca, ne place sau nu, pentru foarte multi europeni numele lui Laszlo Tokes este asimilat inceputului Revolutiei Romane, ceea ce-i ofera o credibilitate pe care o au foarte, foarte putini dintre politicienii romani. In orice caz nu Traian Basescu si, cu atat mai putin, vreunul dintre europarlamentarii trimisi de Romania. Drept care nu este deloc imposibil ca jucatorul politic care este Traian Basescu sa fi imaginat o miscare de viitor care sa-l introduca usurel pe acum independentul Tokes in structurile noului partid prezidential, asigurandu-i astfel si o componenta maghiara de mare prestigiu si putand sa aduca, in fine, o lovitura mortala UDMR-ului.
Poate ca da. Dar, daca nu, previzibil este ca, cel mai probabil, se vor bate ca chiorii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.