Premierul Tariceanu a declarat ieri ca a primit demisia lui Tudor Chiuariu, insa nu se grabeste sa anunte un inlocuitor in functia de ministru al Justitiei. Printre numele vehiculate se numara senatorul PNL Norica Nicolai si europarlamentarul Renate
Premierul Tariceanu a declarat ieri ca a primit demisia lui Tudor Chiuariu, insa nu se grabeste sa anunte un inlocuitor in functia de ministru al Justitiei. Printre numele vehiculate se numara senatorul PNL Norica Nicolai si europarlamentarul Renate Weber. Aceasta din urma a negat ca va renunta la mandatul din PE pentru portofoliul Justitiei.
Agentiile de presa internationale au comentat demisia lui Tudor Chiuariu, pe fondul unei posibile anchete care vizeaza o serie de acuzatii de coruptie lansate impotriva sa.
Procurorii anticoruptie incearca din luna septembrie sa obtina avizul presedintelui Romaniei pentru anchetarea lui Chiuariu, dar eforturile lor au fost impiedicate de divergentele de natura procedurala dintre Guvern si Presedintie, scrie agentia Reuters, preluat de Mediafax.
Chiuariu a generat reactia ostila a opiniei publice si a Comisiei Europene atunci cand a criticat activitatea procurorilor anticoruptie si a incercat sa demita un procuror. Observatorii internationali sustin ca Guvernul roman de centru a permis incetinirea ritmului reformelor dupa aderarea tarii la UE in ianuarie 2007, relateaza Reuters.
O serie de surse de la Bruxelles au precizat ca este tot mai evident ca Romania, divizata de luptele politice interne, stagneaza sau mai degraba involueaza, decat sa inregistreze progrese in eforturile sale de combatere a coruptiei.
Agentia Reuters aminteste de ultimul clasament realizat de organizatia Amnesty International, potrivit caruia Romania este cel mai corupt stat din UE.
Demisia lui Tudor Chiuariu survine pe fondul presiunilor exercitate de presedintele Traian Basescu, care a cerut premierului roman, in cursul saptamanii trecute, sa il inlocuiasca pe ministrul Justitiei, apreciind ca ancheta care il vizeaza pe acesta ar putea compromite imaginea justitiei romane, scrie, la randul sau, AFP.
Agentia precizeaza ca presedintele roman Traian Basescu dispune de prerogative in baza carora il poate suspenda pe Tudor Chiuariu pentru a permite procurorilor sa demareze investigatia, in cazul in care premierul Tariceanu refuza sa il destituie.
Agentia franceza aminteste ca justitia ramane un domeniu sensibil pentru Romania, care va fi vizata in iunie 2008 de un nou raport al CE privind stadiul reformelor din acest sector.
In cazul in care progresele identificate sunt insuficiente, CE ar putea activa clauza de salvgardare in baza careia verdictele pronuntate de instantele romanesti nu vor fi recunoscute la nivelul UE.
Agentia Associated Press, preluata de publicatia International Herald Tribune in editia electronica, detaliaza scandalul de coruptie care a dus la demisia ministrului roman. Procurorii sustin ca Tudor Chiuariu, alaturi de fostul ministru al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi vandut in aprilie un teren care apartinea Postei Romane unei companii private aparent asociate Partidului National Liberal (PNL) al carui membru este Chiuariu, precizeaza agentia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.