Cotidianul va prezinta cazul unui bucurestean care, desi nu are restante, s-a trezit in baza de date a Biroului de Credit.

Foarte multi clienti ai bancilor din Romania au avut de suferit de pe urma angajatilor prost pregatiti ai anumitor banci, care le dau informatii gresite. Intr-o astfel de situatie se afla in mod special multe persoane care se trezesc in baza de date a Birolui de Credit fara a avea cunostinta de existenta vreunei restante de orice tip. Din august 2004 de cind este operationala, baza de date a Biroului de Credit a ajuns sa contina 3,8 milioane de persoane inregistrate, majoritatea pe baza informatiilor negative primite de la banci. Oricine are o datorie catre o institutie financiara, parte a sistemului, mai mare de 10 lei si mai veche de 30 de zile este raportat ca fiind restantier. Datele sint stocate la Biroul de Credit timp de 5 ani, iar in aceasta perioada sansele de a mai contracta un imprumut sint substantial reduse.

Cele mai multe persoane afla ca sint raportate ca rau-platnici in momentul in care doresc sa contracteze un nou imprumut bancar si sint refuzate. In aceasta situatie s-a aflat si N.D. din Bucuresti, al carui caz a fost rezolvat abia prin intermediul portalului financiar www.conso.ro. „Dupa ce am adus adeverinta de la locul de munca, mi s-a spus ca nu pot accesa nici un credit pentru ca sint in lista neagra a celor care au probleme", ne povesteste clientul nemultumit, care fusese raportat de o alta banca pentru ca nu si-a platit comisionul de administrare la un card in dolari.

„Am intrebat cum e posibil sa se intimple asa ceva, stiind ca am fost in urma cu mai multe luni sa lichidez acel card, si atunci am primit asigurarea ca nu mai am nici un card si nici un cont deschis in dolari. Bineinteles ca am vorbit singur si nimeni de acolo nu a vrut sa ma inteleaga, iar cei de la relatii cu clientii au pasat vina pe mine", isi urmeaza relatarea N.D. Acesta povesteste cum consilierul de clientela a avut grija sa il instiinteze atunci cind intirzia cu plata ratei la un credit contractat anterior de la aceeasi banca. „S-au «ingrijit» cind, dintr-un motiv personal (deces in familie), nu am platit rata sa ma sune sa-mi «reaminteasca» acest lucru si sa-mi spuna ca, daca nu o platesc, ma baga in baza de date a Biroului de Credit", mentioneaza N.D. Este bine de spus ca bancile sint singurele entitati care au libertatea de a solicita introducerea sau scoaterea din baza de date a Biroului. Tot ele au libertate totala de a interpreta datele BC, in sensul ca pot acorda un credit unui client cu datorii de 10.000 de lei la fel cum pot refuza un altul cu datorii de numai 10 lei.