Importurile au crescut  de doua ori mai mult decat exporturileAvansul deficitului comercial a incetinit in primele 10 luni ale acestui an la 54,06%, la o valoare de 17,22 miliarde de euro, fata de ritmul de 57,8% inregistrat in intervalul ianuar
Importurile au crescut de doua ori mai mult decat exporturileAvansul deficitului comercial a incetinit in primele 10 luni ale acestui an la 54,06%, la o valoare de 17,22 miliarde de euro, fata de ritmul de 57,8% inregistrat in intervalul ianuarie-septembrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
In primele 10 luni ale lui 2007 ritmul de crestere a importurilor s-a mentinut de peste doua ori mai ridicat decat cel al exporturilor. Astfel, importurile CIF au urcat in intervalul ianuarie- octombrie cu 27,2%, la 41,47 miliarde de euro, in timp ce exporturile FOB au crescut cu 13,2%, la 24,25 miliarde de euro, potrivit datelor Statisticii. Calculate in moneda nationala, importurile au fost de 137,06 miliarde de lei, iar exporturile, de 80,16 miliarde de lei. Diferenta intre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro este urmarea aprecierii monedei nationale in lunile din perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2007, cu valori situate in intervalul 3,9% - 12,3% fata de lunile corespunzatoare din anul 2006. Potrivit INS, cresterea mai accentuata a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile, fata de perioada corespunzatoare a anului 2006, a fost influentata in principal, pentru exporturi, de mentinerea trendului descendent al livrarilor de produse petroliere pe piete externe (cu circa 30% fata de perioada similara din 2006), precum si de continuarea trendului descendent al operatiunilor de prelucrare activa (lohn), in special pentru produsele textile. In cazul importurilor, evolutia a fost determinata de incheierea in anul 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data aderarii la UE, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere, precum mijloace de transport, in special autovehicule si masini, aparate si echipamente electrice, si de influente datorate introducerii sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare. Prin acest sistem, bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat (sistem special de comert).In octombrie, importurile au devansat exporturile cu 2,19 mld. euroIn luna octombrie, exporturile FOB au insumat 2,78 miliarde de euro, in timp ce importurile CIF s-au situat la 4,97 miliarde de euro. Comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, exporturile au crescut cu 17,2% la valori exprimate in lei (23,4% la valori exprimate in euro), iar importurile au urcat cu 21,7% la valori exprimate in lei (28,1% in euro). Fata de luna septembrie, exporturile din luna octombrie au crescut cu 13,9% la valori exprimate in lei (12,8% in euro), iar importurile au crescut cu 20,7% la valori exprimate in lei (19,5% la valori exprimate in euro). Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord.
Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international. In primele noua luni, deficitul comercial a a fost de 15 miliarde euro, cu 5,5 miliarde euro mai mult fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii cu 27% a importurilor si cu 11,7% a exporturilor.
La inceputul lunii noiembrie, Statistica anunta ca in primele noua luni ale anului, deficitul comercial a urcat la 15 miliarde euro, cu 5,5 miliarde euro mai mult fata de perioada similara a anului trecut.
Aceasta crestere are loc pe fondul cresterii cu 27% a importurilor si cu 11,7% a exporturilor. Potrivit datelor estimate, exporturile realizate in primele noua luni ale anului 2007 au fost de 21,4 miliarde euro, iar importurile au insumat 36,4 miliarde euro.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada ianuarie-septembrie 2007 a fost de 15,3 miliarde euro la expedieri si 25,9 miliarde euro la introduceri, reprezentand 72% din totalul exporturilor si 71% din totalul importurilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.