CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M - E 635 este neevaluat
Cantitatea de zaharuri din acest produs este suficient de mare incat diabeticii sa aiba nevoie de o recomandare din partea medicilor inainte de a-l consuma.


Piureul de cartofi cu marar Rollton Premium are in compozitie "fulgi de cartofi 79%, frisca vegetala, sare, potentiatori de aroma: glutamat de sodiu E 621, ribonucleotide E 635, zahar, marar deshidratat 0,15%, aroma marar, colorant: curcumina E 100". Valorile nutritive pentru 100 g de produs sunt: proteine 10,5 g, lipide 3,8 g, glucide 7 g, valoarea energetica 377 kcal/100 g.


ANALIZÃ…. Produsul analizat face parte din categoria alimentelor inalt procesate obtinute din cartofi fulgi, frisca vegetala (fara detalierea compozitiei acesteia), cu valoare biologica scazuta, dar cu densitate energetica mare - 377 kcal/100 g, detaliaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul contine cativa aditivi alimentari periculosi: E 621, E 635.

Monoglutamatul de sodiu E 621 genereaza produsi de transformare metabolica cu efect neurotoxic, putand produce persoanelor sensibile: dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratii dificile. Poate grabi aparitia maladiilor Hungtington, Alzheimer, Parkinson. Pentru E 635 nu este posibila evaluarea completa.

Din cauza compozitiei, produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, batranilor, cardiacilor, suferinzilor de hiperuricemie (poate declansa crize de guta), celor cu afectiuni neurodegenerative, supraponderalilor, obezilor. Diabeticii il vor consuma doar cu avizul medicului curant, din cauza incarcaturii glicemice ridicate.