Masivul are o suprafata de 2.800 km patrati de frumusete naturala
Balea Lac si cascada sunt principalele atractii ale zoneiAcesti adevarati "Alpi" ai Transilvaniei se disting in lantul Carpatilor ca o coama uriasa de 70 de km lungime si 40 km la
Masivul are o suprafata de 2.800 km patrati de frumusete naturala
Balea Lac si cascada sunt principalele atractii ale zoneiAcesti adevarati "Alpi" ai Transilvaniei se disting in lantul Carpatilor ca o coama uriasa de 70 de km lungime si 40 km latime. La est, au ca vecini Muntii Piatra Craiului, care pornesc de la Curmatura Foii, iar la vest ii margineste Defileul Oltului, peste care iti fura privirea Muntii Lotrului. Iar spre Transilvania, se opresc la sesul Ţarii Oltului, dominandu-l arogant printr-un abrupt tectonic.
In schimb, la sud aluneca in culmi prelungi spre bazinul depresionar al Lovistei, unde oamenii au trimis apele Argesului la odihna in Lacul de la Vidraru. Dincolo de bazin, nu mai sunt Muntii Fagarasului - incepe Culmea Coziei.
La final, calculam cei 70 de km lungime si cei 40 de km in profil transversal: rezulta ca ai la picioare o suprafata de 2.800 de km patrati. De pe ea se ridica sa intepe inaltul cerului varfurile Moldoveanu, Negoiu, Vistea Mare si Vanatoarea lui Buteanu. Ca sa calci pe pamant sigur, 26 de trasee turistice iti deschid calea spre peisaje naucitoare.
Suind de la Cabana Turnuri spre Cabana Podragu, putin inainte de final, uita o clipa de efortul pe care trebuie sa-l faci ca sa iei in piept panta abrupta si uita-te in jur: esti la peste 2.000 de m si de acolo vezi pe partea stanga cum se deschide maiestuoasa, incredibila, valea de sub Varfurile Podragu si Tarita. Frumusetea este coplesitoare, iar locurile acestea, odata vazute, nu se uita niciodata.Complexul ce include lacul, cascada si hotelul de gheata este cel mai atractiv din FagarasLa 2.034 de metri inaltime intalnesti Lacul Balea, cel mai mare lac glaciar si unul dintre cele mai frumoase din masivul fagarasan. Lasa-ti ochiul sa se scalde pe intinderea de apa de peste 45 000 de mp pe care altadata era o insula ce se apropia de tarm printr-un mic istm. Acum insula si istmul s-au transformat intr-o peninsula ce poarta in spate una dintre cele mai cautate cabane din Muntii Fagaras. Merita sa ajungi in aceste frumoase locuri dimprejurul lacului si al cascadei Balea. Sunt unele dintre cele mai frumoase, nu doar din acesti munti, ci din intregul lant carpatic.
Zona este usor accesibila din cele mai vechi timpuri, dar mai ales odata cu darea in folosinta a Transfagarasanului. Nu numai frumusetea zonei inconjuratoare, ci si farmecul ei a contribuit la amplasarea aici a unuia dintre cele mai frumoase complexuri turistice din Carpati care, impreuna cu lacul Balea, formeaza un foarte atractiv areal turistic din Fagaras.
Intre varfurile Moldoveanu si Negoiu (cele mai inalte din tara), desi exista alte caderi de apa mai spectaculoase, cea mai renumita ramane Balea sau Urlatoarea Balei, care prin saltul sau de 50-60 metri marcheaza de fapt, acolo, la peste 1.200 metri altitudine, treapta inferioara a circului glaciar omonim, din care, mult mai de sus insa, porneste paraul care i-a dat nastere.
Lacul a fost declarat monument al naturii si este unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri glaciare din Romania, cu dimensiuni ce ating 360 m in lungime, suprafata de 46.508 mp si 11,35 m in adancime. Aici exista doua cabane cu posibilitati de cazare, iar de la Balea Cascada exista telecabina pana la lac. Peisajul, de o frumusete austera inegalabila - creste zimtate si abrupte tapetate de o flora policroma de raritati si endemisme, cu ape ce cad sau picura de pe stanci, formeaza ansamblul vizual al caldarii glaciare in care se integreaza ca o manusa noua constructie a cabanei la care poti ajunge usor vara cu orice mijloc rutier si iarna cu telecabina de la Balea Cascada.
Cascada Balea te pune in fata unui spectacol de o surprinzatoare frumusete. Un spectacol foarte accesibil acum, datorita Transfagarasanului - soseaua de 90 de km care incepe din localitatea Carta si strabate Muntii Fagaras cu directia Muntenia, ajungand pana la 2.040 m. Dupa ce Transfagarasanul te lasa la 1.200 de m, la Cascada Balea, lasa-te coplesit de apa ce se pravale ropotitoare pret de 50-60 de metri, unii dintre cei mai impresionanti 50-60 de m din Muntii Fagaras. Intreaga poveste a acestei ape isi are inceputul la izvoarele paraului Balea (mult mai sus), ajunge la apogeu in albia lacului cu acelasi nume si coboara pana aici ca sa-si ia, in cadere, numele de Cascada Balea. Pe scurt, unul dintre cele mai frumoase circuri glaciare.Valea Sambetei - adevarata craiasa a zapeziiDe la cabana Valea Sambetei, aflata, ca cele mai multe cabane din Fagaras, la limita golului alpin, ti se va deschide in fata o superba priveliste asupra Vaii Sambetei, cu a sa Fereastra Mare, dar si celebrul Colt Balaceni, numit si Matterhorn-ul Romaniei.
De aici poti incepe sa urci spre creasta sau sa pornesti pe un traseu de 5 ore spre cel mai inalt varf din Romania - Moldoveanu (2.545 m).
De la cabana iti va fi usor si vara, si iarna sa ajungi spre partea superioara a Vaii Sambata, unde iti poti petrece ziua pe trasee montane. Iarna, de la aceasta cabana ai acces spre partiile naturale de schi care coboara in vale.
Pentru cazare, cabana are camere de 2, 3, 6 si 8 paturi si dormitoare comune, numite aici priciuri. In total, 60 de locuri.
La vest, strajuita de impunatoarea Muchie a Dragusului, la est de muchia Cataveiu, Valea Sambetei este una dintre vaile nordice glaciare din Alpii Transilvaniei.
Acesta e locul sporturilor de iarna, al schiului si snowboard-ului mai ales. Sa te tot dai pe aici pana tarziu, in primavara, pana la sfarsitul lunii mai, uneori chiar si in iunie, cand bujorii de munte ii iau in stapanire versantii. La numai 20 de minute distanta de cabana Valea Sambetei, ajungi la Chilia Parintelui Arsenie, loc sfant sapat in piatra langa un izvor de la care oamenii vin sa ia apa sfintita. Impresionanta imagine a crestinatatii in mijlocul unor locuri dumnezeiesc de frumoase.Cea mai veche atestare a unei ascensiuni in acest masiv a fost consemnata de catre doctorul G. Lindner in jurul anului 1700, in regiunea Balea - Valea Doamnei.
Prima cabana la Lacul Balea a fost ridicata in anul 1904 de catre Societatea Carpatina Transilvaneana si a fost inaugurata la 29 august 1905.
In anul 1914, din cele cinci cabane existente in Muntii Fagaras, numai cea de la Balea si Negoiul au rezistat conflictelor primului razboi mondial.
In anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabana si la traseele de creasta s-a amenajat linia de telecabina. In anul 1995, un puternic incendiu a distrus cabana in totalitate.
Cabana Lacul Balea este asezata pe peninsula ce inainteaza in lacul Balea dinspre nord-est, fiind inconjurata din trei parti de apa. Altitudinea este de 2.034 m.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.