Presedintele PSD Mircea Geoana anunta ca demisioneaza daca partidul sau nu castiga alegerile in 2008 si exclude o posibila alianta pre-electorala cu PNL. Intr-un interviu acordat ieri BBC-Hotnews, Geoana evita sa-i critice pe colegii de partid car
Presedintele PSD Mircea Geoana anunta ca demisioneaza daca partidul sau nu castiga alegerile in 2008 si exclude o posibila alianta pre-electorala cu PNL. Intr-un interviu acordat ieri BBC-Hotnews, Geoana evita sa-i critice pe colegii de partid care ii poarta sambetele.
El apreciaza ca scorul atins la europarlamentare este unul bun si spune ca renunta la sefie daca pesedistii vor obtine la alegerile locale mai putin decat la cele pentru PE.
Cat despre o eventuala intrare la guvernare a formatiunii sale, liderul social-democrat afirma ca "ar fi pentru PSD o chestiune letala".
In interviu, Geoana admite ca s-a intalnit joia trecuta cu premierul Tariceanu, dar mentioneaza ca nu a discutat despre o eventuala intrare la guvernare alaturi de PNL, ci numai despre bugetul pe anul viitor. "Nici gand" - spune Geoana, intrebat daca s-a discutat despre intrarea la guvernare a partidului sau. Liderul PSD a exclus varianta unei aliante pre-electorale cu liberalii: "Adversarul meu este puterea de dreapta. Puterea de dreapta o reprezinta si liberalii cu Guvernul pe care il conduc, si Traian Basescu si constructia politica pe care a nasit-o. Deci raspunsul este in mod clar <<nu>>".
Geoana spune ca la negocierile purtate cu reprezentantii Guvernului, PSD a pus la bataie doar "eventualul sau vot la legea bugetului. Altceva nimic". In context, el aminteste Cabinetului Tariceanu ca "e un Guvern ultra-minoritar, care este incapabil sa-si treaca propriul buget prin Parlament".
Conduce din opozitie
"Si atunci conduceti din opozitie, cum s-a intamplat si cu legea pensiilor", spune reporterul, iar Geoana raspunde: "De ce nu? De ce nu?". Liderul pesedist apreciaza ca o eventuala intrare la guvernare ar fi letala pentru PSD, intrucat ar insemna o asociere pe ultimii metri "cu un Guvern care va deconta toate nemultumirile celor trei ani de zile de guvernare haotica".
De altfel, pesedistul sef da asigurari ca nimeni din partidul sau nu mai vrea la guvernare: "Nimeni. Nici dl. Viorel Hrebenciuc, nici dl. Iliescu, nici nimeni altcineva (...) Nici Nastase, nimeni". Intrebat daca si-a pus problema unei eventuale demisii dupa ce a aflat rezultatele euroalegerilor, presedintele PSD a sustinut ca scorul obtinut, de 23%, a fost unul bun, iar cei care sustin contrariul, precum Cozmanca, au o memorie selectiva.
"Am si parti negative"
"Daca la alegerile parlamentare viitoare PSD-ul nu castiga alegerile, macar cu un procent sau cinci inaintea PD-ului sau PDL-ului astuia - care este competitorul nostru numarul unu - Geoana Mircea isi pune demisia pe masa partidului, pentru ca asa face un barbat de onoare", asigura seful social-democrat, adaugand ca afirmatia este valabila si in cazul unui scor la locale "mai prost decat cel pe care il avem acuma". Referitor la vocile care au cerut congres dupa euroalegeri, Geoana crede ca a existat o strategie impotriva sa daca partidul obtinea sub 20%: "In fiecare partid exista oameni care se gandesc ca daca merge prost cu conducerea momentului, poate au o ocazie mai buna si stau pe la colturi si spera".
Despre Ion Iliescu, Geoana spune ca "este normal sa fie bine-merci in partidul pe care l-a fondat", iar pe cei din grupul de la Cluj ii vede in continuare in PSD. El pune tensiunile din partid pe seama democratizarii interne, afirmand ca "decat un partid ca al lui Basescu, in care sa-i cheme seara la ora 4 si sa le spuna, <<ba, de maine sunteti... nu mai sunteti zebre, de maine sunteti girafe>>, decat un partid condus de stilul lui Basescu, prefer un partid condus pe stilul lui Geoana". "Am si parti negative", a marturisit intervievatul. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.