Solicitarea OMV, inaintata Executivului, cu privire la fondul social de gaze pentru populatia care nu-si permite achitarea facturii nu a starnit interesul. "OMV solicita Guvernului sa fie dus la bun sfarsit proiectul fondului pentru gaze insa Guvernu
Solicitarea OMV, inaintata Executivului, cu privire la fondul social de gaze pentru populatia care nu-si permite achitarea facturii nu a starnit interesul. "OMV solicita Guvernului sa fie dus la bun sfarsit proiectul fondului pentru gaze insa Guvernul e lipsit total de reactie", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. De asemenea, acesta a criticat autoritatile romane pentru lipsa de interes pe care acestea o manifesta in ceea ce priveste rezolvarea problemelor sociale din domeniul energetic.
"De exemplu faptul ca Senatul a aprobat tacit un proiect de abrogare a legii privind privatizarea Petrom inseamna ca senatorii nu au dorit sa-si asume reponsabilitatea unei analize corecte a problemelor din domeniul energetic. Mai mult, acest gest arata capacitatea Romaniei de a nu respecta angajamentele contractuale asumate", a completat Iancu.Contractul de privatizare a Petrom nu va fi reziliatIntr-o alta ordine de idei, la sfarsitul acestei saptamani, Iulian Iancu a declarat ca initiativa PRM privind abrogarea legii de privatizare a companiei Petrom urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor in urmatoarea sesiune parlamentara. Acesta este de parere ca "initiativa nu va avea sorti de izbanda". "Nu cred ca este cazul ca proiectul sa fie dezbatut din nou tacit, mai ales ca senatorii au facut-o deja. Acestia nu au dorit sa-si asume responsabilitatea. Dupa parerea mea, proiectul nu va fi aprobat de Camera Deputatilor", a afirmat Iancu la un seminar pe teme energetice.
Declaratiile lui vin dupa ce, la inceputul saptamanii trecute Senatul a adoptat tacit o propunere legislativa a PRM care prevede abrogarea privatizarii Petrom, rezilierea contractului de privatizare, precum si mandatarea Ministerului Finantelor sa negocieze cu OMV plata despagubirii prevazuta in acest contract.
Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Petrom, Dan Pazara, "procesul de privatizare a fost unul transparent si monitorizat in mod constant de catre institutii internationale, dar si de alte institutii europene importante. Privatizarea Petrom a fost aprobata de Guvernul si Parlamentul Romaniei".OMV, decisa sa contribuie la Fondul socialIn luna iunie a acestui an, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian declara ca fondul de gaze, destinat subventionarii facturilor familiilor cu venituri reduse va deveni functional cel mai tarziu din toamna acestui an. Pe de alta parte, in luna noiembrie a acestui an s-a declansat un scandal cu privire la scumpirea neplanificata a gazelor. In urma discutiilor ce au avut loc la acea vreme, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au declarat ca solutia atenuarii impactului pe care cresterea pretului la gaze l-a avut asupra populatiei, ar fi contributia Petrom la un Fond social.
Premierul spunea la acea vreme ca societatile care inregistreaza cifre de afaceri considerabile si care au profituri consistente ar trebui sa-si arate interesul fata de consumatori. Acesta a mai spus ca principalul scop pe care companiile vizate ar trebui sa-l aiba este acela de a micsora presiunea pe consumator, declansata de scumpirea gazelor. Pentru aceasta trebuie gasita o formula prin care scumpirile gazelor sa fie preluate prin sume alocate de companii.
Membrii companiei OMV au anuntat ca sunt decisi, ca prin intermediul Petrom sa contribuie la Fondul social destinat compensarii facturilor la gaze ale populatiei cu venituri mici.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.