Moneda unica europeana va ajunge la un nivel de 3,5 lei la sfarsitul acestui an, tinand cont de faptul ca impactul turbulentelor de pe pietele financiare nu s-a consumat inca, potrivit unui raport de cercetare al Erste Bank, actionarul majoritar al B
Moneda unica europeana va ajunge la un nivel de 3,5 lei la sfarsitul acestui an, tinand cont de faptul ca impactul turbulentelor de pe pietele financiare nu s-a consumat inca, potrivit unui raport de cercetare al Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane. Totusi, in raport se arata ca leul isi va continua tendinta de apreciere incepand cu 2008.
Totodata, raportul arata ca dupa aprecierea puternica din primele sapte luni ale acestui an, leul a inceput sa piarda teren pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare, dar si al abordarii mai precaute adoptate de investitorii pe termen scurt. Schimbarea de atitudine a investitorilor a fost provocata de incetinirea cresterii economice si de dezechilibrul extern, care a atins punctul culminant odata cu decizia Standard&Poor's de a revizui in sens negativ perspectiva ratingului Romaniei, se mai arata in raport.
In ceea ce priveste cursul estimat de Erste Bank pentru finele anului viitor, acesta va atinge un nivel de 3,4 lei/euro, cu tendinte de apreciere si in 2009, cand cursul ar putea sa se plaseze la 3,3 lei/euro. Factorii care stau la baza acestei reveniri sunt avansul economic satisfacator si inasprirea politicii monetare.
Actionarul majoritar al BCR are in vedere pentru acest an un avans economic, in termeni reali, de 5,7%, cu doua puncte procentuale sub nivelul inregistrat la nivelul anului trecut, subliniind impactul negativ al agriculturii, dar si scaderea veniturilor nete din impozite in primul semestru asupra economiei Romaniei. Pentru anul 2008, Erste anticipeaza un ritm de crestere a PIB de 6,1%.
Privitor la deficitul de cont curent, deficitul comercial va ramane si in 2008 principalul factor determinant al cresterii acestuia, dar fluxurile de numerar, in special remiterile de la romanii care lucreaza in strainatate, vor reprezenta si anul viitor un factor de echilibru.
Erste Bank estimeaza ca indicele mediu al preturilor de consum se va plasa la 4,8% in 2007, fata de 6,6% in anul precedent, urmand sa se accelereze la 6% in anul 2008 si sa revina la 4,7% in 2009.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.