Galantarele din hipermarketuri abunda de carne de porc din Germania, Polonia, Ungaria si Danemarca in aceasta perioada. „De pe piata interna nu mai cumpara nimeni carne de porc, pentru ca este mult mai ieftin din import. Fata de anul trecut, toata carnea si mezelurile de porc sunt mai scumpe cu 15-20%“, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Multe dintre marile lanturi de magazine nu mai cumpara carne de porc de pe piata interna. „Am scazut pretul la carcasa de la 7 lei/kg la 6 lei/kg, in timp ce taranii vand cu 5 lei/kg. Chiar si cu aceste scaderi, tot nu mai reusim sa vindem prea multa carne“, s-au plans crescatorii de porci. Cu toate ca magazinele prefera sa se aprovizioneze cu carne de peste hotare, tot porcul autohton este mai gustos. „Fripturile, carnea tocata si pieptul de porc din gospodaria taraneasca sunt mult mai bune la gust. Porcul din combinatele de crestere si ingrasare din alte tari sunt mai putini gustosi“, a spus Frumosu.

Spaniolii ne pun pe masa mezeluri
Daca tot måncam porci polonezi, unguresti, germani si danezi, de sarbatori vom avea pe masa mezeluri din Spania. „Sortimentele de salam, carnati, parizer si alte preparate din Spania sunt mai ieftine“, a afirmat presedintele. Pe langa carnea si mezelurile de porc, in Romania patrund tot mai multe produse din import, de la produse de patiserie si dulciuri pana la bauturi alcoolice. „ Situatia este posibila din cauza conducerii Ministerului Agriculturii, care nu actioneaza in zona fiscalitatii alimentelor“, explica Dragos Frumosu. La prima vedere, prezenta unor produse de import, mai iefitne, pe piata, ar trebui sa fie in avantajul consumatorului. Practic, in fiecare an, romanii platesc din ce in ce mai mult pentru aprovizionarea de sarbatori, spre deosebire de alte tari, unde preturile alimentelor se reduc in perioada Craciunului.