Cea mai mare amenintare pentru apicultorii din Romania, cel putin in privinta pretului mierii, o reprezinta mierea produsa in China si vanduta ieftin in Europa, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Eugen Z
Cea mai mare amenintare pentru apicultorii din Romania, cel putin in privinta pretului mierii, o reprezinta mierea produsa in China si vanduta ieftin in Europa, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Eugen Zorici, ieri, la Bistrita.
"Din estimarile facute, in 2025 si China va importa miere pentru ca se dezvolta foarte mult in industrie si pleaca lumea de la tara la oras. Se va reduce numarul apicultorilor, vor produce miere mai putina si nu vor mai exporta si nu le va mai ajunge nici pentru consumul propriu. Acesta va fi un lucru extraordinar de frumos fiindca, daca ne omoara ceva astazi, ne omoara China. Vine cu miere la 0,56 centi pe piata Germaniei. E foarte proasta calitativ, nu ca ar contine antibiotice sau altceva, dar e dintr-o planta care nu produce miere buna calitativ. In Germania insa o cumpara si o combina cu miere romaneasca", a mai spus Zorici, citat de Mediafax. Presedintele ACAR mai declara ca pretul mierii nu se face in Romania, care nu poate avea un cuvant de spus din acest punct de vedere. "Suntem producatori de multa miere si noi consumam putin. Atunci cand ne intalnim la Federatia Balcanica, in afara de romani si de bulgari, nimeni nu se plange de pretul mierii. (...) Mierea noastra este foarte buna, dar, daca nu o dam la preturi care sa convina pe piata europeana, ramanem cu ea", a mai afirmat Zorici.
Productia de miere din 2007 a fost printre cele mai reduse din ultimii cinci ani, dar apicultorii au depus la Ministerul Agriculturii date false, ceea ce face ca raportarile autoritatilor sa fie duble fata de rezultatele reale, potrivit conducerii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. "Acest an apicol a fost unul dintre cei mai slabi in privinta productiei de miere din ultimii cinci ani", afima Eugen Zorici. In ciuda acestui fapt, din datele statistice ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale reiese ca productia de miere a fost foarte buna, fiind estimata la 20.000 de tone, in timp ce reprezentantul ACAR prognozeaza cel mult un nivel de 10.000 de tone intr-un an, transmite corespondentul Mediafax. Presedintele ACAR a solicitat apicultorilor sa nu prezinte autoritatilor date false pentru ca acest lucru va avea consecinte in privinta accesarii fondurilor europene, dar si a acordarii subventiilor.
Mierea, sabotata in scoli
Presedintele ACAR mai sustine ca Ministerul Educatiei amana nejustificat aplicarea Legii 509/2006 privind acordarea de miere ca supliment nutritiv pentru copii. Legea prevede acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I-IV din invatamantul de stat si confesional. Presedintele ACAR a declarat ca, la sfarsitul lunii august, i-a adresat o scrisoare deputatului Ioan Munteanu, care este e secretar general al Camerei Deputatilor, caruia i-a cerut sa faca o interpelare. Potrivit sursei citate, MECT i-a raspuns parlamentarului ca au fost luate in considerare doua modalitati prin care se va putea pune in aplicare legea. Una vizeaza adoptarea unei ordonante de distribuire a mierii prin consiliile locale, dupa modelul Programului cornul si laptele, insa aceasta masura este considerata de apicultori "moarta din capul locului". A doua modalitate propusa de MECT are in vedere elaborarea in regim de urgenta a normelor metodologice, existente deja in lege, motiv pentru care ACAR considera ca autoritatile nu doresc aplicarea acestei legi. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.