La finele saptamanii trecute, la Targu-Mures au avut loc alegerile pentru Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR, un fel de miniparlament al Uniunii. Cum era si de asteptat, punctul central al reuniunii a fost acela al alegerii presedinte
La finele saptamanii trecute, la Targu-Mures au avut loc alegerile pentru Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR, un fel de miniparlament al Uniunii. Cum era si de asteptat, punctul central al reuniunii a fost acela al alegerii presedintelui. In afara de cei doi candidati anuntati anterior - Rozalia Ibolya Biro, viceprimarul Oradei, respectiv Attila Korodi, ministrul mediului - a mai aparut o candidatura-surpriza, cea a senatorului Karoly Szabo. Pentru alegerea presedintelui CRU a fost nevoie de doua tururi de scrutin, pentru ca la primul nici unul dintre cei trei candidati nu a obtinut un minim de 76 de voturi, necesare conform statutului UDMR. Cu numai 14 voturi pentru, senatorul Szabo a fost eliminat din competitie. La al doilea tur de scrutin, desi a obtinut numai 71 de voturi, fata de cele 53 ale lui Attila Korodi, Rozalia Biro a castigat gratie retragerii oponentului ei din cursa. Chiar si asa insa, au fost destule voci care au contestat caracterul statutar al desemnarii Rozaliei Biro drept presedinte al CRU. Noua sefa a CRU al UDMR, Rozalia Biro, n-a fost niciodata o figura cunoscuta a politicii etniei maghi are din Romania, insa e stiuta obedienta sa fata de liderul UDMR, Marko Bela. In varsta de 42 de ani, Biro a absolvit liceul la Targu-Mures, apoi Facultatea de Stiinte Economice din Cluj-Napoca in 1989.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.