PULSUL MEDICINEI
Cancerul loveste si uterul, existand trei localizari ale acestui neoplasm. La colul uterin, la endometru (mucoasa ce tapeteaza uterul) si, a treia forma, cancer chiar in peretele uterului, denumit sarcom, ceva mai rar, dar de o
PULSUL MEDICINEI
Cancerul loveste si uterul, existand trei localizari ale acestui neoplasm. La colul uterin, la endometru (mucoasa ce tapeteaza uterul) si, a treia forma, cancer chiar in peretele uterului, denumit sarcom, ceva mai rar, dar de o violenta mare.

Explica aceste cancere de uter prof. dr Petre Bratila. Cancerul de endometru, cel care se cuibareste in mucoasa ce acopera uterul, este cel mai frecvent si loveste mai ales femeile aflate la menopauza. Cancerul de endometru este forma cea mai putin agresiva a cancerelor de uter. Simptomele sunt ceva mai clare, asa ca femeile apeleaza la spitale in faze incipiente.

Principalul simptom al cancerului de endometru este sangerarea. Majoritatea bolnavelor de cancer de endometru sunt obeze, hipertensive, adesea bolnave de diabet. Si in acest caz chirurgia are cuvantul principal. Dupa interventia chirurgicala urmeaza chimioterapia, insa cea mai deasa continuare este hormonoterapia. Cancerul de col uterin se poate depista devreme si usor prin acel test simplu si rapid, testul Papanicolau, care descopera celulele canceroase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.