Vinilul a murit, traiasca vinilul! Caci, daca el n-ar fi fost, cand a fost, n-am fi avut acces la tineretea muzicala a lui Nicu Alifantis. Toate discurile sale, arhivate de-a lungul timpului in cufarul casei Electrecord, au fost transpuse, gratie teh
Vinilul a murit, traiasca vinilul! Caci, daca el n-ar fi fost, cand a fost, n-am fi avut acces la tineretea muzicala a lui Nicu Alifantis. Toate discurile sale, arhivate de-a lungul timpului in cufarul casei Electrecord, au fost transpuse, gratie tehnologiei, pe patru CD-uri.   


De la 20 decembrie il puteti gasi pe Nicu Alifantis - "Opere complete" la toate magazinele de specialitate. Colectia de CD-uri, in care au fost concentrate toate vinilurile lui de-o viata, sunt scoase la lumina de Intercont Music, prin amabilitatea Corneliei Andreescu.


PRETIOZITATE. Muzica lui Alifantis isi mai pastreaza savoarea si dichisul in acest format de inalta tehnologie si calitate net superioara?! Raspunsul il are chiar artistul in cauza: "Recunosc ca am dese momente cand ma apuca nostalgia vinilului, pentru ca era cald, pentru ca era frumos, pentru ca suna bine, chiar si cu micile sau marile lui impuritati sonore, pentru ca trebuia sa te porti cu el frumos ca si cu o iubita, pentru ca trebuia sa ai grija de el ca de un copil, pentru ca era generos grafic, pentru ca semana cu un ultim gentleman al suportului muzical. Cu ce poate fi comparat? Cu un ceai bun englezesc, cu o tigara buna de foi, cu un vechi whisky scotian, cu o femeie frumoasa,  cu o carte pe care n-o mai poti lasa din mana, sau cu un vechi platou dintr-un metal extrem de pretios pe care ti se aduc toate delicatesele din lume... Eu, din pacate, nu-l pot compara decat cu tineretea mea!". Tineretea a apus, dar muzica acelor ani de revolta si regasire spirituala a tanarului Nicu Alifantis a fost pentru totdeauna captata pe banda, infruntand astfel trecerea timpului precum submarinul Nautillus al capitanului Nemo.  


LA MATURITATE. "Pe Nicu Alifantis il iubesc pentru ca vinilurile lui mi-au intrat in piele, astfel incat, daca veti pune un ac de pickup pe pieptul meu, in dreptul inimii, o sa se auda «Emotie de toamna», «Dupa melci», «Decembrie» sau orice cantec al sufletelor noastre", a declarat Marius Tuca, avand "nasturii" inimii deschisi...

Nicu Alifantis a ajuns la maturitate, iar opera sa merita sa infrunte vremurile intr-un format adecvat cerintelor ridicate ale secolului XXI: "Sigur ca acum totul suna mai bine, ca tehnica a evoluat, ca progresul isi spune cuvantul, dar inclin sa cred ca tot ce a urmat vinilului e numai performanta si-atat. Si asta pentru ca, de la o anumita varsta, discutam de maturitate, de pricepere, de experienta acumulata, de trairi ce trebuie, unele, impachetate cu grija, altele, inlaturate cu tact, de emotii ce trebuie stinse usor, fara sa doara. Viata curge pentru noi toti, si peste noi toti, asa cum  pentru mine a curs Dunarea, de unde mi-am baut seva si de unde mi-am cules emotiile, bucuriile si trairile fiecarui album (...) Acum, dupa 31 de ani de la prima mea aparitie discografica, nu pot decat sa ma minunez si sa-i multumesc bunului Dumnezeu pentru ca m-a ingaduit, iar voua ca m-ati facut sa exist prin ceea ce sunt".

Asadar, Nicu Alifantis ne ofera o placere pe care o putem primi cumparand colectia sa de foste viniluri. "Numesc placere orice perceptie pe care sufletului ii e mai drag s-o incerce decat sa n-o incerce", spunea Stendhal. Iar noi indraznim sa credem ca sufletului nostru ii e mai drag sa incerce aceasta placere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.