Cu masca, fara masca - se mai intampla asemenea minuni
De multe ori medicina nu poate oferi solutia perfecta pentru cel aflat in suferinta, asa ca natura gaseste mijloace de intremare a fiintei umane la care nimeni nu se asteapta.  
Cu masca, fara masca - se mai intampla asemenea minuni
De multe ori medicina nu poate oferi solutia perfecta pentru cel aflat in suferinta, asa ca natura gaseste mijloace de intremare a fiintei umane la care nimeni nu se asteapta.   In ultima vreme circula vorba ca medicii vor fi obligati, din cauza unor noi reglementari, sa le spuna pacientilor de ce boala sufera, chiar daca exista sau nu un tratament pentru acea suferinta. Unii se intremeaza la auzul unei injuraturi, altii nu suporta un vocabular abject. Pe unii, daca esti medic, ii faci bine daca nu le spui de ce sufera, pe altii daca le arunci verde-n fata diagnosticul.   Un spital oarecare... O atmosfera specifica practicarii medicinei romanesti. Forfota la Urgente, asistente care se agita, doctori care urla, ziduri cenusii, scaune si grupuri sanitare mostenite din vechiul regim. Un medic trecut prin toate incercarile acestei meserii oropsite la noi in tara, uns cu toate alifiile, are pe masa de operatie o femeie trecuta de 40 de ani, cu cancer avansat. Medicul constata cu regret ca nu are ce solutie sa adopte pentru ca pacienta sa revina la viata de dinainte de a se imbolnavi, totul era putred in acel organism. Tulburat, o inchide si iese din operatie. La cateva zile, aflat in vizitele lui obisnuite, este intrebat de femeia care nu banuia ce lovitura ii pregatea viata ce are voie sa manance dupa aceasta operatie. "Daca te-am operat, draga mea, crede-ma ca acum ai voie sa mananci tot ce vrei. Nu ai restrictii. Totul s-a rezolvat. Esti bine", spuse, aproape fara voia lui, medicul. Vremea a trecut, medicul a operat sute de alti pacienti, unii au supravietuit, altii au trecut pragul lumii umbrelor. La sase luni de la acest eveniment, o femeie care nu-si arata varsta, rosie in obraji (se vedea de la o posta ca e sanatoasa), tragea o geanta plina de bunatati dupa ea si batea la usa cabinetului doctorului. "Doma€™ doctor, sa va dea Dumnezeu sanatate! Daca nu erati dumneavoastra muream demult. Cum sa va multumesc!?" Siderat, medicul o priveste pe femeia din pragul usii fara sa inteleaga ceva. Cum era posibil?! "Ce ai facut? Cum de arati asa de bine?", reusi pana la urma sa sopteasca. "Pai, nu mi-ati spus dumneavoastra sa mananc de toate? Am baut palinca, am mancat tot ce am avut pofta si nu am mai avut nici o durere..." Medicul, ramas interzis, isi spuse ca fara doar si poate natura are resursele ei, metodele ei de regenerare, secretele ei, pe care nimeni nu le poate pricepe si se gandi ca poate este mult mai bine asa. La randul lui suferea de ciroza uscata si urma un tratament deloc usor de suportat. Femeia aceea nu stie nici in ziua de astazi ce anume a avut, ca doctorul nu a facut nimic altceva decat sa o deschida si sa o inchida la loc. Nimeni nu poate sti ce s-a intamplat, dar poate ca Dumnezeu, in marinimia lui, a decis ca e cazul sa ne dea o lectie din care sa mai invatam ceva. Cine stie? loreta.popa@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.