Izbucnirea unui nou conflict in Balcani este tot mai probabila, dupa ce Serbia a amenintat joi seara cu razboiul daca provincia Kosovo isi declara independenta.

Discutiile dintre liderii sirbi, cei kosovari si emisarii UE, SUA si<
Izbucnirea unui nou conflict in Balcani este tot mai probabila, dupa ce Serbia a amenintat joi seara cu razboiul daca provincia Kosovo isi declara independenta.

Discutiile dintre liderii sirbi, cei kosovari si emisarii UE, SUA si
ai Rusiei n-au ajuns la nici un rezultat concret. Foto: Reuters Dupa ce initiativa de pace lansata acum patru luni a esuat, diplomatii europeni, si chiar Papa Benedict al XVI-lea, au facut, din nou, apel la sirbi si albanezi sa evite violentele.

Ministrii de Externe ai NATO s-au reunit vineri, la Bruxelles, si au decis ca Alianta isi va mentine trupele in Kosovo, chiar daca in privinta viitorului statut al provinciei sirbe nu exista o pozitie comuna in rindul statelor membre. "Exista un consens in baza caruia NATO va ramine (in Kosovo) cu actualul numar de militari", situat in jurul cifrei de 17.000, a declarat ministrul belgian de Externe la incheierea unui dineu la care au participat omologii sai din statele NATO si UE.

Ingrijorarea a crescut dupa ce Aleksandar Simici, consilier al premierului sirb Vojislav Kostunica, a declarat ca tara sa isi va apara suveranitatea folosind toate metodele pe care le are la dispozitie. "Statul nu are alt instrument la indemina decit razboiul daca cineva nu respecta deciziile Consiliului de Securitate al ONU", a spus el. Simici, membru al echipei de negociere, a precizat ca Serbia are deja o experienta negativa din razboiul civil din fosta Iugoslavie si de aceea este mai prudenta acum, dar interesele de stat trebuie aparate prin razboi.

Afirmatiile sale au provocat un raspuns furios din partea ambasadorului german la Londra, emisar special al UE pentru Kosovo, Wolfgang Ischinger, care a insistat ca negociatorii au incercat toate posibilitatile pentru a ajunge la un compromis intre dorintele Serbiei si cele ale provinciei Kosovo. "Este inadmisibil si intolerabil ca, inainte ca raportul meu sa fie trimis ONU, una dintre partile implicate sa vorbeasca deja despre un nou razboi", a spus Ischinger.

Opinia exprimata insa de Simici reflecta sentimentele majoritatii sirbilor, care cred ca Occidentul va crea un nou stat cu pretul suveranitatii teritoriale a Serbiei. Autoritatile din Kosovo au anuntat ca vor declara unitaleral independenta daca nu se ajunge la o solutie acceptabila pina pe 10 decembrie.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri ca rezolvarea chestiunii statutului provinciei Kosovo in afara cadrului ONU ar crea un precedent si ar duce Europa pe "o panta periculoasa" cu "consecinte imprevizibile". Lavrov i-a criticat "pe cei care cred ca-si pot lua anumite libertati" in privinta regulilor ONU si ale Actului de la Helsinki, care a fondat actualul echilibru european, tari ce se afla "pe o panta periculoasa". "Acest lucru nu va contribui la stabilitate in Europa", a spus el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.