"Underground"

In aceasta seara, de la ora 23, Pro Cinema difuzeaza unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Emir Kusturica - "Underground", care, ca si filmul lui Cristian Mungiu, a obtinut Palme d'Or-ul la Cannes, dar in 1995, deschiz
"Underground"

In aceasta seara, de la ora 23, Pro Cinema difuzeaza unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Emir Kusturica - "Underground", care, ca si filmul lui Cristian Mungiu, a obtinut Palme d'Or-ul la Cannes, dar in 1995, deschizand o bresa pentru cinematografiile din Est.

"Underground", ca si alte filme realizate de Emir Kusturica, a facut scoala, multi cineasti din Balcani preluand si valorificand in cheie suprarealista pozitia unei zone geografice vitregite de soarta, dar pline de vitalitate si de un umor special. Din pacate, insusi Kusturica a ajuns azi sa se autopastiseze, semn probabil ca izvorul inspiratiei incepe sa sece.
Pe 1 decembrie, cand "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost desemnat de Academia Europeana de Film Filmul European al Anului, iar Cristian Mungiu Regizorul European al Anului, printre cei care l-au felicitat pe cineastul roman la Berlin s-a numarat si Miki Manojlovic, actorul-fetis al lui Kusturica (care a jucat nu doar in "Underground", ci si in "Tata e in calatorie de afaceri" si "Pisica alba, pisica neagra"). Acesta a venit la Cristian Mungiu, in holul Hotelului Concorde, si i-a spus ca nu i-a vazut filmul, dar ca se bucura foarte mult de succesul sau. Pentru Miki Manojlovic, colaborarea cu Emir Kusturica a fost o trambulina pentru o cariera internationala care a culminat in acest an cu un rol memorabil in productia britanica "Irina Palm", premiata la Berlin, rol pentru care actorul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film - de unde prezenta sa la Berlin.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.