Mircea Lucescu a primit deja Ordinul de Merit gradul III in Ucraina, in timp ce presedintele Romaniei a aminat pentru primavara decorarea fostelor glorii ale fotbalului.

Mircea Lucescu face tranzitia de la rosu la portocaliu in Ucraina. La o zi dupa ce Sahtior Donetk a parasit cupele europene, tehnicianul roman a fost decorat miercuri de catre presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, cu Ordinul de Merit gradul III pentru contributia adusa in fotbalul ucrainean. Distinctia i-a fost inminata lui Lucescu de catre seful regiunii administrative Donetk, Vladimir Logvinenko. Antrenorul roman a urcat pe scena in aplauzele intregii asistente, le-a multumit celor prezenti si a cerut scuze pentru ca in acest sezon echipa sa a avut prestatii mai modeste. „Am incredere totala in Mircea Lucescu, care va continua sa lucreze aici, sint convins ca munca sa ne va aduce in continuare beneficii enorme", a spus Rinat Ahmetov cu acest prilej, dupa ce antrenorul roman afirmase ca trebuie schimbat ceva la echipa, fie tehnicianul, fie un anumit grup de jucatori, deoarece este clar ca una dintre parti nu corespunde. Ceremonia de miercuri seara de la Teatrul de Drama din Donetk a avut ca principala atractie prezentarea noii sigle a clubului Sahtior, dupa ce echipa a folosit vechea emblema timp de aproape 20 de ani.

Decizia este surprinzatoare daca tinem cont ca patronul lui Lucescu, oligarhul Rinat Ahmetov, este unul dintre cei mai importanti sustinatori ai rivalului actualului presedinte, Viktor Ianukovici, si unul dintre dusmanii declarati ai Iuliei Timosenko. In primul sau mandat de premier, Timosenko a incercat sa dezmembreze imperiul industrial al lui Ahmetov si a cerut anchetarea oligarhului, care a fost nevoit sa se refugieze in Spania de teama arestului. Ahmetov era cercetat, printre altele, pentru o crima produsa la sfirsitul anilor ’80, cind a facut uz de arma impotriva unui american, desi dosarul initial se inchisese pe motiv de „legitima aparare".

In Romania, Traian Basescu l-a decorat post-mortem pe Nicolae Dobrin, atragindu-si oprobriul public pentru acest gest tardiv. In incercarea de a contracara criticile, seful statului a promis ca va decora toate gloriile fotbalului, dar a mai gafat inca o data dupa ce a aminat pentru primavara ceremonia de premiere, motivind ca nu este timp pentru documentarea in cazul celor 120 de persoane. Rica Raducanu, bolnav de inima, s-a plins ca Basescu i-a stricat sejurul la bai, in timp ce alte foste glorii au remarcat acid ca nu stiu daca vor mai trai pina la festivitate.