Romania si Cipru raman tarile care se impotrivesc cel mai mult ideii de independenta a provinciei Kosovo, in special din cauza problemelor interne. Romania este ingrijorata de crearea unui precedent, in contextul in care minoritatea maghiara cere aut
Romania si Cipru raman tarile care se impotrivesc cel mai mult ideii de independenta a provinciei Kosovo, in special din cauza problemelor interne. Romania este ingrijorata de crearea unui precedent, in contextul in care minoritatea maghiara cere autonomie, iar Ciprul este ingrijorat de soarta nordului insulei, scrie EUobserver in editia de vineri.

Nici Slovacia nu vedea cu ochi buni independenta Kosovo, insa pare sa-si schimbe usor-usor pozitia. Potrivit EUobserver, ministrul slovac de externe, Jan Kubis, a spus ca "sigur ca exista o diferenta, (care depinde de) ce forma si ce substanta are declaratia (de independenta)".

Pe de alta parte, Germania, Franta si Regatul Unit sunt statele care sprijina ideea de independenta, Grecia, Cipru, Slovacia si Spania ar fi statele care refuza recunoasterea independentei Kosovo, in timp ce Romania, Italia si Ungaria au o pozitie mai degraba "rezervata", scrie cotidianul La Croix in editia de vineri.

Raportul Consiliul de Securitate al ONU va fi prezentat luni, 10 decembrie, de troica diplomatica a mediatorilor negocierilor dintre sarbi si albanezii din Kosovo, document ce va constata ca Belgradul si Pristina nu au reusit sa ajunga la un compromis. Pe 19 decembrie sunt programate discutii in Consiliul de Securitate pe marginea raportului troiciim desi diplomatii spun ca organismul ONU - singurul in masura sa determine viitorul statut al provinciei - este departe de un consens in privinta pasilor urmatori.

Rusia se opune oricarei solutii care sa nu aiba acordul Serbiei, in ciuda faptului ca marile puteri occidentale nu vad rostul altor runde de negocieri. "Daca ne-am apropiat pozitiile azi? Nu, nu am facut-o", a declarat vineri purtatorul de cuvant al NATO, James Apathurai, dupa ce ministrii de externe din cele 26 de state membre NATO au discutat despre Kosovo cu omologul lor din Rusia, Serghei Lavrov.

Potrivit ministrului roman de Externe, Adrian Cioroianu se va intalni pe 22 decembrie, la Atena cu omologii sai din Grecia si Bulgaria pentru a identifica "principalele coordonate ale unei pozitii comune la nivel regional in dosarul Kosovo". Reuniunea a fost stabilita la Madrid, in cadrul intrevederilor avute de seful diplomatiei romane cu ministrii de externe grec si bulgar, Dora Bakoyannis, respectiv, Ivailo Kalfin. Cu totii au participat la Consiliul ministerial al OSCE.

Inainte de a merge la Atena, in 22 decembrie, seful diplomatiei romane este asteptat insa la Belgrad. Aflat la Madrid, ministrul sarb al afacerilor externe, Vuk Jeremic, l-a invitat pe Adrian Cioroianu in vizita in Serbia la 16 decembrie.

In timpce UE discuta un scenariu potrivit caruia Kosovo ar evita declararea unilaterala a independentei si ar face anuntul ca rezultat al coordonarii cu membrii comunitatii internationale, NATO, la randul sau, a cazut de acord, vineri, sa-si intensifice prezenta in Kosovo - misiunea fiind operationala in virtutea rezolutiei 1244 a ONU - iar purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice a spus ca "fortele sunt pregatite pentru orice eventualitate".

Potrivit unui aviz juridic elaborat de un important stat membru UE, actuala rezolutie a ONU privitoare la Kosovo, 1244, ar putea servi drept baza legala pentru o asemenea solutie, pentru ca "nu impiedica independenta Kosovo si nici nu impiedica recunoasterea ei".

Potrivit unor diplomati UE, Uniunea ar putea urma modelul precedentului pe care il constituie cazul Muntenegru, si anume cei 27, ca bloc, vor "lua nota" de independenta Kosovo, dar recunoasterea noului stat va fi la latitudinea fiecarui guvern in parte.

Totusi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat in privinta oricarei solutii care nu ar fi sprijinita de o noua rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU asupra careia trebuie sa existe consensul membrilor Consiliului.

La randul sau, secretarul american de stat Condoleezza Rice a spus ca stabilitatea in Balcani nu va fi realizata prin ignorarea realitatii si prin a pretinde ca nu trebuie luate decizii.

Intrebarea arzatorare este daca UE va putea ramane unita si daca va trece de acest test crucial in politica sa externa, conchide EUobserver.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.