Pina in 2012 ne-am inhamat sa avem televiziune digitala. Frecventele nu s-au alocat inca, publicul e deja cablat si dotat cu parabolice pina-n dinti, iar deadline-ul lepadarii de analogic pare imposibil de respectat.

Televiziunile romanesti sint deja pregatite sa emita digital. Pina sa se bucure si de
frecvente alocate, vor trece insa mai mult de patru ani Desi mai sint doar patru ani pina la data la care Romania va trebui sa treaca de la semnalul analog la cel digital de transmisie tv, lucrurile sint departe de a urma vreo directie precisa, iar startul este deja pierdut. Tara este deja cablata si parabolizata in proportie de 80% pentru a mai da atentie celor citiva posesori de antena ramasi in asteptarea izbavirii digitale, iar deadline-ul 2012 cu care am amagit Europa pare greu de atins. Cu toate acestea, PRO TV, Realitatea TV, Antena 1, TVR 1 sint deja pe digital. Pina una, alta, trebuie sa fim atenti incepind de la anul ce televizoare achizitionam pentru a le putea conecta la viitorul semnal digital.

In urma unei distributii facute anul trecut la Geneva, Romania a primit opt frecvente multiplex, pe care trebuie sa le puna in functiune pina in 2012. „Opt frecvente e mult. Vom avea patru televiziuni nationale, in contextul in care acum sint doar doua", explica miza schimbarii acum ceva vreme Ioana Avadani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Din cele opt frecvente multiplex trebuie sa se infrupte nu doar televiziunile, ci si alte servicii precum televiziunile mobile si radio-navigatia, insa deocamdata apele nu sint in nici un fel impartite. Avadani propune o acordare cumpatata a acestora: „Se dau toate acum, la tehnologia de azi, sau pastram pentru mai tirziu, cind tehnologia va evolua si va permite utilizarea mai eficienta a multiplexurilor (6-8 canale per multiplex, fata de 4 la nivel actual)?".

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, recunoaste pentru Cotidianul ca pasul spre digitalizare prevazut pentru 2012 nu va fi facut la data stabilita: „Nu pot face o estimare cind vom avea televiziune digitala". Potrivit acestuia, ANRCTI trebuie sa elaboreze, alaturi de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), strategia digitalizarii, primii urmind sa emita ulterior licentele digitale. ANRCTI este singura responsabila pentru alocarea frecventelor pentru digital, puncteaza insa Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor. „A dorit sa inghita Inspectoratul General al Comunicatiilor (IGC), institutie care ar fi rezolvat de mult aceasta problema. Acum sa si faca ce trebuia sa faca IGC! Am pierdut un an pentru ca ANRCTI a dorit sa ia cit mai mult sub ea din aceasta zona de comunicatii", riposteaza parlamentarul.

De anul trecut si pina in prezent, singurul pas facut din partea statului a fost o ordonanta de urgenta din luna octombrie care obliga vinzatorii de receptoare tv sa-si doteze echipamentele cu piesele necesare pentru a le face compatibile. Desi de la inceputul lui 2008 ii va reveni sarcina sa verifice compatibilitatea tuturor televizoarelor de pe piata cu noul semnal, ANRCTI nu a primit reclamatii si nici nu s-a autosesizat in legatura cu aparate ce nu corespund noilor norme. „Majoritatea echipamentelor comercializate in Romania in ultimii ani sint dotate cel putin cu conectoare exterioare de interfata audio-video, ceea ce inseamna ca li se poate conecta un receptor exterior care sa asigure receptia semnalului digital", da asigurari Dan Georgescu. Aceste receptoare exterioare au un pret care nu depaseste 100 de lei, spune pentru Cotidianul Varujan Pambuccian. „Hotarirea de guvern a trecut neobservata si nemediatizata, ceea ce afecteaza cetateanul si protectia lui in calitatea lui de consumator", se plinge, totusi, Avadani.

Vicepresedintele CNA, Gasparik Attila, invoca inclusiv o presiune la nivel european din partea producatorilor de televizoare pentru a se trece la semnalul digital, operatiune care le-ar spori implicit veniturile. „Exista un lobby extraordinar de mare al producatorilor de echipamente, care sint pe principiul: «Va place, nu va place, schimbati toate televizoarele»", declara Gasparik pentru Cotidianul. Toate aceste tehnologii care cer o pregatire tehnica suplimentara vor nauci utilizatorul, mai prognozeaza oficialul CNA: „Vom avea minim doua telecomenzi cu care trebuie sa setam. Gadget freaks vor fi primii care vor profita de televiziunea digitala, pentru a arata prietenilor si familiei ca sint barosani". Gasparik apreciaza totusi pozitiv calitatea tehnica a programelor incepind cu 2012, chiar daca indicele celor care mai detin azi o simpla antena este aproape nesemnificativ in ochii sai: 20%.

Ioana Avadani mai gaseste avantaje pentru cei care vor zapa in lumea digitala peste patru ani: „Utilizatorii vor dispune de o posibilitate sporita de alegere. Nu numai intre diferitele «canale», ci intre programe furnizate de diferitele «case de productie», pe care le vor putea combina in ordinea si in proportia dorita de fiecare telespectator in parte". Avadani acuza insa absenta licitatiilor pentru acordarea licentelor catre televiziuni: „In aceste conditii nu se pot face investitiile necesare. In plus, mai e lipsa unor campanii de comunicare sociala care sa explice populatiei de ce e nevoie si care sint costurile".

Absenta unei conceptii la nivel national este si problema pe care o aduce in discutie Gasparik: „Nu stim ce vrem cu adevarat. Ar trebui sa aducem niste experti din afara pentru a explica pasii tehnici care trebuie facuti. Sintem in ora 24, asa ca ar trebui sa luam urgent harta Romaniei, sa studiem relieful extrem de variat si sa vedem care sint parametrii tehnici pe care trebuie sa mergem. Pina sa punem toate antenele in toata tara vor trece sase-sapte ani". Reprezentantul CNA crede ca, pe viitor, forma preponderenta de televiziune va fi totusi cea prin cablu: „Atit timp cit tara este cablata si plina de parabolice, interesul nu are cum sa fie mare pentru televiziunea digitala".

Piata incepe sa se indrepte tot mai mult catre Internet si mai putin catre forme clasice sau intermediare de televiziune, cum e cazul celei digitale, spune si Pambuccian: „E mult mai important ca statul sa se ocupe de achizitia de calculatoare la toata lumea si de conectarea la Internet decit sa bage, la o adica, bani intr-o alta forma de a te uita la televizor".

Europa schimba semnalul in valuri Luxemburgul este prima tara europeana care a dat in totalitate analogicul pe digital inca din septembrie 2006, iar Olanda i-a urmat citeva luni mai tirziu, batavii profitind de faptul ca 90% dintre locuinte erau deja cablate la semnal analogic. La inceputul acestui an, si Finlanda s-a digitalizat, Andorra s-a lepadat si ea de analogic in luna septembrie, in timp ce Suedia a incheiat procesul la sfirsitul lunii trecute. Cehia, Slovenia si Grecia s-au angajat sa incheie procesul inca din 2010, in timp ce Bulgaria este programata in acelasi an ca Romania. Rusia si Ucraina au aminat switch off-ul pentru 2015.

O harta completa a Europei teledigitale, pe www.cotidianul.ro/select