Bancile pentru locuinte pot fi o alternativa la depozitele la termen datorita primei de stat in cazul unor sume mai mici de 10.000 lei economisite anual.

Cu o dobanda de 3% pe an pentru sumele economisite la care de adauga prima de stat de
Bancile pentru locuinte pot fi o alternativa la depozitele la termen datorita primei de stat in cazul unor sume mai mici de 10.000 lei economisite anual.

Cu o dobanda de 3% pe an pentru sumele economisite la care de adauga prima de stat de 15% din aceastea (dar nu mai mult de 150 de euro), bancile de economisire-creditare in sistem locativ (Raiffeisen si HVB Banca pentru Locuinte) ofera o alternativa profitabila la depozitele la termen. In varianta Raiffeisen, titularii contractului de credit trebuie sa economiseasca minimum 18 luni la o dobanda de 3% (la randamentul total se adauga si prima de stat) dupa care pot avea acces la un imprumut in lei de o valoare dubla fata de cea economisita, cu o dobanda de 6%. La HVB dobanda este creditare este chiar mai redusa - doar 4,5%-iar pentru partea de economsire puteti primi in primii doi ani drept bonus jumatate din dobanda de 3% (deci randament de 4,5%). In cazul in care prima de stat (120-150 euro, in functie de situatia solicitantului-varsta, copii in intretinere, etc.) reprezinta mai mult de 5% din tinta anuala de economisire stabilita de comun acord cu reprezentantul bancii, randamentul final e mai bun decat in cazul unui depozit la termen. De exemplu, in cazul unor depuneri lunare de 5 milioane lei, suma economisita la sfarsitul anului este de 60 milioane, iar in cazul cumularii primei sI dobanzii oferite se ajunge la aproape 6600 lei (6596), adica la un randament de 10%/an, peste cele mai bune oferte bancare (7-8%). La finalul perioadei de economisire nu sunteti insa obligati sa luati un credit, asa ca va puteti limita la sumele adunate in cont in acel interval.

PLUS
Prima de stat si dobanda de 3% pot duce randamentul economiilor peste depozitele la termen.
Pot incheia contracte mai multi membri ai familiei, toti urmand sa primeasca prima de stat.
Credit cu dobanda sub piata (4,5-6%).

MINUS
In cazul accelerarii devalorizarii leului, randamentul in valuta poate fi sensibil mai redus, poate chiar negativ.
Eficacitatea maxima se obtine in cazul unor sume relativ mici (maximum 10.000 lei anual).
Nu puteti retrage bani in perioada minima de economisire impusa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.