In doi ani, orbii se vor putea orienta prin oras folosind un sistem de navigatie bazat pe GPS, harti digitale, camere video si senzori de miscare.

Sistemele de navigatie GPS de care o multime de soferi nu mai vor sa se desparta vor fi adaptate in curind si pentru orbii care vor sa se descurce in hatisul de stradute, cladiri, copaci si intersectii din mediul urban. Compus dintr-un sistem informatic conectat la o camera video si la senzori care masoara accelaratia si directia pasilor, noul sistem de navigatie va informa nevazatorii care se plimba prin oras unde se afla, citi metri mai sint pina la urmatoarea intersectie sau pe unde s-o apuce ca sa ajunga la tinta dorita. Un prototip a fost deja pus la punct la Institutul pentru Vizualizare si Sisteme Interactive (VIS) din cadrul Universitatii din Stuttgart. „Scopul Institutului este sa obtina un sistem de navigatie care sa poata oferi orbilor care vor sa ajunga intr-un punct anume un plan continind traseul de urmat", releva comunicatul de presa al universitatii germane. Comparind datele primite din mediu cu cele inregistrate pe harta digitala, sistemul e in stare sa ajute nevazatorul sa ocoleasca obstacolele, dar si sa imbunatateasca harta din calculator.

„Tania", asa a fost botezat promitatorul prototip creat de inginerii din Stuttgart, numele fiind prescurtarea de la Tactile-Acoustical Navigation and Information Assistant. Aparatul de orientare pentru nevazatori nu va inlocui complet bastonul si ciinii special dresati, dar ii va putea scoate pe nevazatori din incurcatura in momentele in care sint lipsiti de repere. „Nevazatorii au probleme foarte mari cind nu exista bordura si nu mai pot afla directia trotuarului prin loviturile cu bastonul", spune cercetatorul Andreas Hub de la VIS, citat de ziarul „Die Welt". La fel de dezorientati vor fi nevazatorii si in spatiile deschise unde lipsesc punctele de referinta, copacii de exemplu. Toate aceste dezavantaje vor fi suplinite de noul aparat in stare sa-l informeze pe nevazator in legatura cu distanta la care se afla de o casa sau de o intersectie. „Aparatul nu va inlocui insa bastonul", atrage atentia Hub. Asta pentru ca „Tania" nu poate sa detecteze obiectele in miscare, pe care un ciine special dresat le poate identifica fara nici o problema.

Sistemul de navigatie pentru orbi e compus dintr-un minicomputer conectat la GPS, camera video si busola cu senzori de miscare. Folosind un ecran tactil, nevazatorii afla care e pozitia in care se afla, plecind de la informatiile inregistrate de detectorul vitezei si directiei pasilor, date comparate cu harta 3D a orasului disponibila pe computer. De asemenea, camerele atasate la casca nevazatorului pot ajuta la determinarea culorii sau marimii oamenilor aflati in preajma. „Pentru persoanele fara vedere este extrem de important ca atunci cind se afla, de pilda, intr-un metrou sa stie daca e cineva pe aproape caruia sa-i poata cere ajutorul", explica Andreas Hub. In plus, „Tania" e in stare sa recunoasca obiectele din mediu, utilizatorul putind, de exemplu, sa introduca datele de care are nevoie pentru a identifica un scaun. Pentru aceasta, nevazatorilor li s-a pus la dispozitie o tastatura speciala, adaptata alfabetului Braille.

In primavara acestui an, Andreas Hub si-a prezentat prototipul la o conferinta din Los Angeles dedicata tehnologiilor speciale pentru persoanele cu handicap. Cercetatorii au introdus datele privitoare la spatiul de organizare a conferintei, incluzind aici si infrastructura hotelului care adapostea manifestarea. Nevazatorii care au testat apoi prototipul s-au aratat extrem de multumiti de noul aparat, informeaza comunicatul de presa al Universitatii din Stuttgart. „Mai exista insa lucruri de imbunatatit. In primul rind, hartile trebuie prelucrate mai bine, pentru a putea fi utilizate de nevazatori. Apoi, aparatele vor trebui sa fie mai usoare si mai mici", observa Hub, citat de „Die Welt". El mai spune ca realizarea unei harti in 3D a unui oras mediu costa circa 20.000 de euro si ca spera, totusi, ca in doi ani sa poata introduce pe piata sistemele de navigatie pentru nevazatori la preturi aflate intre 1.000 si 2.000 de euro.

Inauntru si afara Pentru a afla date suplimentare, care intregesc informatiile deja cuprinse in hartile 3D, „Tania" foloseste semnale wireless, atunci cind persoana nevazatoare se afla in interiorul unei cladiri, respectiv semnale GPS cind nevazatorul se afla in strada. Pe viitor, aparatul de orientare pentru orbi urmeaza sa fie perfectionat, astfel incit sa poata recunoaste obiecte in miscare, cum sint persoanele care se apropie, dar si fetele oamenilor intilniti. „Pentru a obtine acest tip de interactivitate cu aparatul portabil, avem de asteptat urmatoarea generatie a procesoarelor cu performante superioare", scria Andreas Hub intr-un studiu publicat anul trecut.

Aflati de ce nevazatorii au o tinere de minte mai buna pe www.cotidianul.ro/select