Procesul de apreciere a dolarului fata de euro a continuat si ieri, motiv pentru speculatori sa revina pe pietele emergente, unde pot obtine randamente mai mari, datorita dobanzilor mai ridicate din zona. Leul nu a fost ocolit de investitorii straini
Procesul de apreciere a dolarului fata de euro a continuat si ieri, motiv pentru speculatori sa revina pe pietele emergente, unde pot obtine randamente mai mari, datorita dobanzilor mai ridicate din zona. Leul nu a fost ocolit de investitorii straini, ceea ce a condus la o scadere a cursului euro de la 3,5463 la 3,5199 lei.
Piata s-a deschis sub cotatiile de la inchiderea de miercuri, minimul de tranzactionare fiind de 3,5130 lei, dupa care euro a urcat pana la un maxim de 3,5260 lei, nivelul tranzactiilor nefiind unul foarte ridicat, dovada reducerea culoarului dintre cerere si oferta sub pragul "clasic" de 0,5 bani. Reamintim ca acum doua zile euro a atins un maxim al sedintei de 3,5710 lei. "Mentinerea de catre BCE a dobanzii sale de politica monetara la 4%, surpriza scaderii dobanzii de catre Banca Angliei cat si perspectivele unei noi reduceri a celei din SUA, au reprezentat tot atatea motive de a cauta randamente mai bune pe pietele emergente, pe fondul revitalizarii burselor americane, comenta un dealer bancar.
Şi celelalte monede din zona, precum forintul, zlotul sau lira turceasca au avut de castigat pe parcursul zilei". Cursul mediu al dolarului a urcat de 3,4089 la 3,4155 lei, crestere care s-a bazat pe evolutia paritatii euro/dolar.
Dobanzile interbancare overnight si one week s-au mentinut la 7 - 8%, aproape de cea de politica monetara a BNR, de 7,50%, de la inceperea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Paritatea euro/dolar a coborat ieri la 1,4555 dolari, nivel care nu a mai fost atins de circa o luna, maximul inregistrat pe pietele asiatice fiind de 1,4621 dolari. Scaderea s-a datorat faptului ca Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda la 4%, in timp ce Banca Angliei a redus-o de la 5,75 la 5,50%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.