Modul de formare al partidului prezidential a convins si comunitatea maghiara, liderul UCM Gazda Zoltan lansand ideea unificarii UDMR si PCM, respectiv a nasterii unei formatiuni noi care sa reprezinte maghiarimea. Desi fuziunea PD si PLD are deoc
Modul de formare al partidului prezidential a convins si comunitatea maghiara, liderul UCM Gazda Zoltan lansand ideea unificarii UDMR si PCM, respectiv a nasterii unei formatiuni noi care sa reprezinte maghiarimea. Desi fuziunea PD si PLD are deocamdata un succes incert, unii politicieni maghiari apreciaza ca doar un mare partid maghiar va salva reprezentarea comunitatii in Parlament. Presedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, nu a exclus aceasta posibilitate.
Liderul UCM Scaunu Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a anuntat ca va propune presedintelui organizatiei sale, Szasz Jeno (foto), sa initieze un dialog cu liderul UDMR Marko Bela, in vederea inregistrarii unui nou mare partid maghiar, ca unica solutie pentru a salva reprezentarea comunitatii maghiare in Parlament. Gazda a apreciat ca divergentele dintre UDMR si PCM (in prezent UCM) sunt atat de mari incat nu vede sanse reale ca reprezentantii celor doua organizatii, in urma unor alegeri interne, sa participe pe lista comuna la scrutinul din 2008. In plus, el a subliniat ca nu se poate forma nici macar o coalite intre cele doua, deoarece ar interveni pragul electoral de 8%, dificil de atins avand in vedere numarul maghiarilor. In ceea ce priveste noul partid, care ar avea un logo si un nume nou, liderul local al UCM a anticipat ca locul pe listele cu candidati ar fi stabilit dupa algoritm, potrivit rezultatelor obtinute de UDMR si PCM la viitoarele alegeri locale. "Daca, in viitor, PCM nu va fuziona cu noul partid prezidential, se poate discuta despre o lista comuna cu UDMR, insa este prematur de stabilit acum sub ce forma se poate intampla acest lucru. Sunt adeptul intelegerii cu alte formatiuni decat UDMR din zona bazinului electoral maghiar pentru ca altfel nu vom obtine procentele necesare pentru intrarea in Parlament", ne-a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
PDL si-a stabilit conducerea
Democratii si peledistii s-au intalnit ieri din nou pentru a pune la punct detaliile fuziunii. Videanu si Stolojan vor fi adjunctii presedintelui Boc, iar Vasile Blaga isi pastreaza functia de secretar general urmand sa fie asistat de Gheorghe Flutur din postura de secretar general adjunct. De asemenea, sigla ramane cea a PD, numai ca in mijlocul patratului portocaliu vor fi trecute initialele PDL. Democratii au reusit sa-si impuna si imnul, "Verde inrourat". Discutiile vor fi reluate astazi la ora 18.00 printr-o sedinta a Comisiei mixte pentru Statut, iar sambata Adriean Videanu si Valeriu Stoica vor negocia programul politic al partidului. La nivelul liderilor celor doua formatiuni nu exista subiecte majore de dezacord. Nu acelasi lucru se poate spune despre unii lideri din filiale ai PD. Conform unor surse din teritoriu, sefii PD din filiale nu mai sunt siguri de functiile pe care le au, iar nemultumirile fata de numele PDL persista. Sorin Frunzaverde a cerut si a obtinut de la colegii sai ca miercuri seara sa se desfasoare o sedinta in cerc restrans in care sa se analizeze din nou oportunitatea schimbarii numelui. Dar europarlamentarul democrat a ramas singur fiind contrat de Vasile Blaga ce a repetat de mai multe ori ca "Trebuie sa facem fuziunea acum". Vicepresedintele Cezar Preda a recunoscut ca sunt democrati care au cerut "sa se incerce sa nu se piarda brandul", dar sustine ca denumirea este o chestiune minora in raport cu imaginea noului partid si cu liderii sai, care vor putea afirma ca au dus pana la capat proiectul Aliantei initiat de Basescu si Stolojan. (R.G., A.I., R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.