De ce sa nu avem "antifascistii" nostri?Peste tot in lume exista teribilisti, nebuni, kinderi cu surprize care vor sa iasa in evidenta dandu-si reciproc in cap din ratiuni nobile sau patriotice. Romania a fost ferita pana acum de manifestari extr
De ce sa nu avem "antifascistii" nostri?Peste tot in lume exista teribilisti, nebuni, kinderi cu surprize care vor sa iasa in evidenta dandu-si reciproc in cap din ratiuni nobile sau patriotice. Romania a fost ferita pana acum de manifestari extremiste de anvergura. Asta nu inseamna ca ele nu se pot desfasura, mai ales ca exista deja oarece semne.


De cate ori au avut loc parade ale homosexualilor, a iesit de la naftalina o chestie numita "Noua Dreapta". E vorba de un grup cu ideologie difuza si concepte rudimentare. Se revendica teoretic de la "intelepciunea" lui Corneliu Zelea-Codreanu (membrii ND umbla cu mutra "capitanului" pe tricouri), dar de fapt incearca sa se lipeasca de tot felul de miscari de extrema-dreapta din Europa, cum sunt NPD din Germania sau Falangele Spaniole, organizatii destul de ortomane din Vestul Europei. Despre indivizii astia si tembelismele pe care le fac s-a scris destul de mult, asa ca nu ne vom ocupa decat tangential de ei.


ANARHISM LA DRUMUL MARE. In lumea larga iese scandal de cate ori se intruneste G8 (grupul statelor hiperindustrializate) sau sunt summit-uri ale tarilor membre NATO. Mai multe "asociatii internationale", printre care mentionam ATAC, ARA, Libertarian Front, convoaca sute de extremisti de stanga si iese cu bataie, lupte de strada serioase. Acum doi ani, la Stockholm s-a lasat cu morti, iar anul trecut, la Genova, mai multe zeci de politisti si manifestanti au ajuns la spital. Din Suedia pana-n Mexic gastile de anarhisti itinereaza sa faca scandal antiglobalizare si de multe ori se ajunge la violente extreme. La Bucuresti, prima manifestare antiglobalizare a fost in timpul vizitei presedintelui american, George W. Bush, din noiembrie 2002. Un june (din cate se pare e vorba de un fost extremist de dreapta convertit la anarhism dupa o calatorie in Germania) a incercat sa arboreze niste bannere antiglobalizare, dar a fost imediat umflat de politisti. Evenimentul, calificat ca un abuz, a fost intens mediatizat de Mircea Toma, seful Agentiei de Monitorizare a Presei, care in acel moment era si realizatorul unei emisiuni pe Realitatea TV.


"ANTIFASCISM". In anii a€™30 ai secolului XX, subversivii comunisti au incercat sa se infiltreze in clasa politica occidentala si sa dinamiteze sistemele democratiei clasice sub masca unor miscari antifasciste. Mergeau pe rationamentul "noi suntem singurii antifascisti", asa ca aia care nu erau cu ei primeau automat etichetele de "capitularzi" si extremisti de dreapta. Dupa caderea regimurilor comuniste, ultrastangistii europeni s-au regrupat in tot felul de "miscari antifa", de nuanta anarhista. Ei fac o combinatie intre anarhismul clasic, al lui Bakunin, Durutti si Kropotkin, ecologism, anarho-sindicalism si trotkism. Sustin ca prin insasi existenta lui statul este o forma de fascism si militeaza pentru "alter-mondializare". Exista si curente muzicale si artistice legate de neo-anarhisti, cum ar fi hardcore-punk sau asa-numitele arte alternative, dintre care amintim graffitti-urile. In Romania, de prin 2003, anarhistii s-au insinuat prin diverse asociatii si grupuri mai mult sau mai putin constituite legal, care promoveaza punk-ul si alte "curente artistice alternative". Asa au aparut centrul Inca din Timisoara, care organizeaza concerte punk lasate de multe ori cu batai intre extremistii de dreapta si stanga, "Colectivul subteran din Iasi", "Craiova-Antifa", "Actiunea Antifascista - Bucuresti", grupul Lady Fest (o gasca de anarho-feministe). Grupurile utilizeaza in actiunile puse la cale simbolistica anarhista clasica, adica steaguri rosu-negre, sigla cu litera A inclusa intr-un cerc, dar si steaua rosie in cinci colturi sau efigia lui Che Guevarra, care duc cu gandul la comunism. Membrii acestor grupuscule se erijeaza, fara sa-i fi invitat nimeni sa o faca, in aparatorii minoritatilor etnice si sexuale sau ai femeilor abuzate.


FETE NEGRE. Primele actiuni au fost niste sqaut-uri (ocuparea unor cladiri parasite si organizarea unor petreceri acolo), o campanie botezata "food not bombs" (impartire de hrana vegetariana in cartiere sarace), impartirea de fluturasi anti-fast food sau ruperea unor afise considerate nationaliste, desfasurate in toate orasele unde exista nuclee anarhiste. Au avut loc si doua batai mai serioase, anul trecut, la doua concerte underground din Timisoara si Bucuresti (clubul Fire), unde au navalit se pare simpatizanti ai Noii Drepte. Asta a creat pofta de contrareactie, dar a si intretinut o atmosfera paranoica in randul teribilistilor de extrema-stanga. Ei au inceput sa se manifeste public cu fetele acoperite.

Incepand de anul trecut, cand Romania se apropia cu pasi mari de integrarea in UE, actiunile anarhiste sub masca antifascismului s-au intensificat. Intai a aparut o droaie de site-uri de extrema-stanga in limba romana, pe net. Ele incita fatis la violenta. Nu le pomenim, fiindca nu vrem sa le facem publicitate.

La 10 noiembrie 2006, sub palaria legala a unei "Asociatii Aquarius" - care pana atunci se ocupa cu astrologia!!! - a avut loc un prim mars antifascist, in care vreo suta de oameni echipati cu haine negre si fetele acoperite au defilat cu steaguri rosii-negre si cu mutra lui Che Guevarra. A avut loc o bataie scurta undeva la Piata Romana.

La 12 iunie 2007, un grup de vreo 20 de anarhisti a iesit in zona Pietei Universitatii in intampinarea celor de la Noua Dreapta, care faceau un asa-zis "mars al normalitatii", in fapt o demonstratie homofoba. Doar faptul ca jandarmii au intervenit rapid a facut sa nu iasa o mare batalie. "Fetele negre" arestate aveau asupra lor spray-uri lacrimogene. S-au impartit cateva amenzi pentru miting neautorizat. Tot anul acesta, la 10 neiembrie, aceeasi fantomatica asociatie Aquarius a organizat un nou miting antifascist, combinat cu un protest contra evenimentelor din Italia. De data asta, recuzita formata din bannere, steaguri si tricouri cu simboluri anarhiste era mai mare, semn ca "baietii" au dat de ceva fonduri. Unii dintre participanti se asteptau sa iasa incaierari cu Noua Dreapta, dar fiindca a plouat, probabil, ceilalti extremisti au preferat sa stea la caldurica.


VIITOR NEGRU?! Probabil multi se vor intreba de ce am facut un istoric si am incercat sa descalcim structura incipienta a anarhistilor de la noi. Ei bine, la anul, intre 2 si 4 aprilie in Romania va avea loc Summit-ul NATO, cu participarea celor 26 de sefi de state ai tarilor membre ale Aliantei. Cu astfel de ocazii, antiglobalistii si anarhistii din toata lumea se strang sa faca scandal. E foarte posibil sa asistam la o inviorare a noii extreme stangi romanesti, la o directionare de fonduri masiva catre ea. In mod logic, tovarasii romani ar trebui sa acorde suport logistic si moral scandalagiilor profesionisti care vor ateriza din exterior. Asa ca e posibil ca viitorul apropiat sa fie destul de negru, ca si toalele si steagurile arborate de pustii teribilisti de la noi care se joaca de-a anarhia.


Big BrotherJurnalistul Mircea Toma pare sa se simta bine in compania extremistilor mascati. Agentia de Monitorizare a Presei, pe care o patroneaza, s-a solidarizat oficial cu cele doua marsuri la care au participat anarhistii in 2006 si 2007. Razvan Martin, coordonator de programe la aceeasi asociatie, a lansat in dese randuri comunicate de solidaritate cu manifestarile "steagurilor rosii-negre". "Pur intamplator", la o alta asociatie a lui Toma, "Salvati Delta Dunarii", este director Dragos Bucurenci, un cetatean care si-a declarat public afectiunea fata de "valorile umanismului comunist". Unii ar trebui sa fie mai atenti, fiindca, incercand sa combati o forma de extremism, cateodata, risti sa dai in alta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.