Doua studii recente confirma implicatiile profunde ale vitaminei D in prelungirea vietii si incetinirea imbatranirii. Publicat in editia din noiembrie 2007 a Jurnalului American de Nutritie Clinica, un studiu al Colegiului Regal din Londra a aratat
Doua studii recente confirma implicatiile profunde ale vitaminei D in prelungirea vietii si incetinirea imbatranirii. Publicat in editia din noiembrie 2007 a Jurnalului American de Nutritie Clinica, un studiu al Colegiului Regal din Londra a aratat ca nivelul crescut de vitamina D este asociat cu un efect aniimbatranire. Cercetatorii au studiat 2160 de femei cu varste intre 18 si 79 de ani. Ei au dozat in sange nivelul de vitamina D, masurand si lungimea telomerilor leucocitari(LTR). Acestia sunt un factor de predictie al varstei si bolilor corelate cu imbatranirea. Lungimea lor scade cu fiecare trecere e a unui ciclu de diviziune celulara, dar si in starile de inflamatie. In comparatie cu subiectii care au avut cel mai mic nivel al vitaminei D in corp, cei care au avut cele mai mari de vitamina D, LTR a fost mai lunga 107 perechi de baze (unitati telomerice), sau cu echivalentul a 5 ani de viata a telomerilor. Dimensiunea telomerilor a fost mai scurta si la cei cu inflamatie sistemica (observate prin dozarea proteinei C reactive - un marker al inflamatiei). Dintre subiectii testati, 700 consumau suplimente cu vitamina D, iar acestia au avut LTR mai mare decat cei ce nu luau suplimente cu vitamina D. Aceste cercetari arata pentru prima oara ca oamenii care au nivele mai ridicate de vitamina D imbatranesc mai lent decat cei cu un nivel scazut. Totodata, ar putea explica protectia fata de cancer si boli cardiovasculare oferita de vitamina D. (1) O metaanaliza publicata in editia din 10 Septembrie a Arhivelor Medicinei Interne arata ca deficientele in vitamina D cresc riscul de boli grave, precum cancer , boala cardiovasculara sau diabet. Aceste boli produc 60-70% din decesele din lumea occidentala. Metaanaliza a examinat riscul de deces, examinand 18 studii randomizate si controlate cu placebo in care au participat 57 311 subiecti. Dintre acestia, intr-o perioada de 5,7 ani au murit 4777.  Subiectii au consumat zilnic doze de vitamina D situate intre 300 si 2000UI. Doza medie zilnica de vitamina D a fost 528 UI.  Nivelul vitaminei D a fost de 1,4-5 ori mai mare la pacientii ce au primit vitamina D fata de grupul de control ce a primit placebo. Riscul relativ de deces din orice cauza a fost 0,93 in grupul ce a primit vitamina D (deci o scadere a mortalitatii relative cu 7%). Cei care au avut cel mai mare nivel de vitamina D au avut un risc mai mic cu 13% (riscul relativ 0,87). (2) Deficitul de vitamina D duce la osteopenie, osteoporoza, slabiciune musculara, fracturi osoase, risc marit pentru multiple cancere, boli autoimune, boli infectioase si boli cardiovasculare. Nivelul median de vitamina D in SUA este de 230UI, mult sub cele 2000UI recomandate de cercetatori. Recomandarile actuale sunt de 400UI pentru adulti, iar doza maxima tolerata este de 2000UI. Datele recente din studiile clinice au aratat ca aceste recomandari ar trebui revizuite. Pe 8 iunie 2007 societatea Canadiana de Cancer a modificat recomandarea privind consumul de vitamina D la o valoare de 1000UI pe zi. Hotararea a fost bazata pe un studiu ce aratase ca vitamina D poate reduce cu 77% riscul de cancer.(3) Vitamina D este formata in corpul nostru prin expunerea la soare. Cu totii avem in piele un compus sterolic, derivat de la colesterol (7-dehidrocolesterol), care sub actiunea razelor ultraviolete de tip B (UVB) se transforma in previtamina D (colecalciferol). Ulterior acesta sufera o transformare hepatica(25-hidroxilare) si una renala (1-hidroxilare), devenind vitamina D activa sau 1,25-dihidroxicolecalciferol (1,25-D3). Alte surse de provenienta a vitaminei D sunt pestele oceanic, uleiul de peste, untura de peste, laptele gras, branzeturile grase, untul, sucurile fortificate, painea fortificata si nu in ultimul rand suplimentele cu vitamina D. Concluzie si recomadari : 2000UI de vitamina D zilnic costa sub 2 ron pe luna. Beneficiile majore sunt diminuarea riscului de cancer cu 77% , de ostoporoza si fracturi osoase, de boli autoimune, si de boli cardiovasculare.(4,5) Prelungirea vietii si reducerea riscului de deces cu 7% sunt si ele motive extrem de bune pentru a atinge un nivel adecvat de vitamina D prin alimentatie sau suplimente nutritive.     Bibliografie: 1) Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1420-1425. Higher serum vitamin D concentrations are associated with longer leukocyte telomere length in women. 2) Arch Intern Med. 2007 Sep 10;167(16):1730-7. Vitamin D supplementation and total mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials. 3) Jurnalul de Sanatate ; Andrei Mihai Laslau ; 18 iunie 2007 Cancerul si galbenusul de ou 4) Andrei Mihai Laslau 20 Septembrie 2007 Vitamina D reduce riscul de cancer 5) Andrei Mihai Laslau 12 iunie 2007 Vitamina D beneficii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.